fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kazniti pripadnike HVO-a zbog silovanja Srpkinja

Sud_BiH.jpg
Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH je zatražilo da po zakonu budu kažnjeni Marijan Brnjić, Martin Barukčić, te braća Pavo i Ilija Glavaš, nekadašnji pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), zbog silovanja Srpkinja na području Odžaka 1992. godine.

Iznoseći završnu riječ, tužilac Miroslav Janjić podsjetio je da su vjerodostojni iskazi svjedoka Milice Đekić i Ljubice Lešić, koje su do sitnih detalja opisale kako su silovane.

„Ljubica Lešić je u svom iskazu navela da ju je prilikom silovanja Martin Barukčić natjerao da ljubi krst, govoreći da će njemu Bog oprostiti. Časni sude, Bog možda hoće, a do tada društvo je dužno da sankcioniše“, rekao je Janjić, dodavši da je nakon toga svjedok opisala kako ju je silovao Brnjić.

Iskaz svjedoka Ljubice Lešić, prema riječima tužioca, potvrdili su Smilja i Ostoja Ninković, navodeći da su oštećenu sutradan vidjeli u lošem stanju, prenosi Birn.

„Optuženi su silom odveli dvije sestre, otrgnuvši ih od njihove djece, iz dva razloga – zato što su bile nezaštićene Srpkinje čiji su muževi bili u logoru i zato što su htjeli da izvrše svoja nehumana djela“, naveo je Janjić.

On je podsjetio i na iskaze Milice Đekić i Zore Lešić koje su, prema optužnici, silovali svi optuženi, te na iskaz Vere Lešić, koju je, prema svjedočenju, silovao Marijan Brnjić.

Tužilaštvo je podsjetilo da je oštećena Joka Goranović, koja je navela da je silovao Barukčić, prepoznala osumnjičenog u sudnici, govoreći da je on suprug njene sestričine.

Marijanu Brnjiću, Martinu Barukčiću, Pavi i Iliji Glavašu sudi se da su, kao pripadnici 102. brigade HVO-a, na području Odžaka silovali Srpkinje, tukli ih, zlostavljali, ponižavali i prijetili im.

Tužilac Janjić rekao je da je dokazao i postojanje oružanog sukoba u Odžaku, da su optuženi pripadali HVO-u, te da su žrtve bile žene, civili. „Odbrane ni na koji način nisu obezvrijedile dokaze Tužilaštva“, naglasio je Janjić.

Iznošenje završnih riječi odbrane zakazano je za 10. novembar.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

U PETAK 23 GODINE OD STRADANjA SRBA SA PODRUČJA OPŠTINE ODžAK

POČELO SUĐENjE ALBINI TERZIĆ ZA ZLOČINE U ODžAKU

Mučitelji Srba se opet izvukli!

SVJEDOČENjE SRPKINjE KOJA JE SA 14 GODINA PREŽIVJELA PAKAO

Posavina

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: