Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Banjaluka: Javna tribina o zločinima NDH

72. godine od stradanja 700 hiljada Srba, Jevreja i Roma u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, moramo da se prisjetimo da mnogo ubijenih još počiva u jamama, a ne grobnicama, poručeno je sa javne tribine koju je u Banjaluci organizovalo Udruženje građana „Savjest“.

Javna tribina Foto: RTRS
Javna tribina Foto: RTRS

Ističu da se o strašnim zločinima mora više govoriti, a ne, kako kažu, samo o godišnjicama.

Donja Gradina – mjesto najvećih stradanja Srba, Jevreja, Roma. Najstrašnijih zločina nisu bila pošteđena ni djeca. Ubijeno ih je 20 000. Više od 7 decenija prošlo je od sloma NDH i zatvaranja logora, a ostaci 700 000 jasenovačkih stradalnika još nisu sahranjeni.

– Suština je u jednoj riječi – da su oni nesahranjeni. Mismo ih prebrojavali, ali nismo učinili ono najbitnije, nismo ih sahranili, kaže Savo Bojić, predsjednik Udruženja građana „Savjest

Stradanje u logorima ne smije biti zaboravljeno. To je opomena o kojoj moramo da pričamo svakog dana i da učimo mlađe generacije, poručeno je sa tribine. U tom smjeru ide i novina koja će početkom nove školske godine biti uvedena u obrazovni sistem Srpske.

Obrazovanje o holokaustu. U javnosti se o tome malo zna, šta će to naša djeca učiti i prenositi roditeljima kući, poručio je Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“.

Na tribini u vijećnici Banskog dvora pomenuti su svi zločini nad srpskim narodom koji su počinjeni pod okriljem NDH – od dana njenog ustoličenja 1. 4. 1941. do sloma, četiri godine kasnije.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: