fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Banjaluka: „Dani sjećanja“, pomen srpskim žrtvama 20. vijeka

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da ukorijenjeno mišljenje o događajima iz 1990-ih godina na području nekadašnje Jugoslavije treba razobličiti, jer Srbi ne smiju dozvoliti drugima da ispišu stranice istorije na kojima neće biti mjesta za srpske žrtve i objektivno sagledavanje činjenica.

Milorad Kojić Foto: SRNA
Milorad Kojić Foto: SRNA

Kojić je Srni rekao da, između ostalog, s tim ciljem Centar u naredna tri dana u Banjaluci organizuje „Dane sjećanja“, svojevrsni pomen srpskim žrtvama 20. vijeka, s posebnim osvrtom na protekli rat u BiH, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

„To je jedan od načina da podsjetimo da se posljednji rat ne može posmatrati pojednostavljeno, ali i da damo doprinos institucionalnom kreiranju kulture pamćenja“, istakao je Kojić.

On je najavio da će „Dani sjećanja“ početi sutra memorijalom akademijom „Iz sjećanja po očima“ u Narodnom pozorištu Republike Srpske s početkom u 18.00 časova, uz direktar prenos na Radio-televiziji Republike Srpske.

„Istina o uzrocima i karakteru proteklog rata, o žrtvama, o prećutanim zločinima nad Srbima, nije samo značajna zbog toga da bi se shvatila prošlost, nego je presudna i za našu budućnost. Što je najvažnije, istina je od suštinskog značaja za izgradnju povjerenja među narodima i doprinos miru, koji ne smije imati alternativu“, naveo je Kojić.

On je naglasio da Centar svojim aktivnostima nema namjeru da ospori bilo čiju žrtvu i stradanje, te da njegovi predstavnici o stradanju Srba govore argumentovano i jezikom činjenica.

„Sve drugo, pa i bezočna manipulacija žrtvama, u korist eventualno drugačijih odnosa na Balkanu, nikome ne može da služi na čast“, istakao je Kojić.

On je najavio da će u okviru „Dana sjećanja“, između ostalog, u utorak biti premijerno prikazan dokumentarni film „Zločin bez kazne“ o stradanju Srba u Srednjem Podrinju, autora Slađane Zarić, u produkciji Radio-televizije Srbije.

Prema njegovim riječima, u srijedu će biti promovisana i monografija „Naša ispovijest“ o ženama žrtvama rata iz Srpske, koja je nastala zajedničkim radom Udruženja žena žrtava rata i Republičkog centra, a uz podršku institucija i pojedinaca iz Srbije.

Kojić je napomenuo da Centar koristi svaku priliku da javnosti predoči rezultate istraživanja i dokumentovanja zločina nad Srbima, tako da će, u narednom periodu, biti prezentovati i konačni podaci o broju stradalih srpskih civila i pripadnika Vojske Republike Srpske u proteklom ratu u BiH.

„Namjera nam je da ove godine organizujemo i međunarodnu naučnu konferenciju o događajima u Srebrenici. Utvrđivanje i objektivno sagledavanje događaja na ovom području od 1992. do 1995. godine obaveza je proizašla iz zaključaka Vlade Republike Srpske“, rekao je direktor Centra.

Ove godine u planu Centra je i promocija publikacije „Hronologija događaja u bivšoj Jugoslaviji 1989-1995. godine“ i „Istorijski pregled ratnih dešavanja“, a biće predstavljena i publikacija o NATO bomabrdovanju Srpske.

Izvor: SRNA

Oznake: Kojić, pomen žrtvama 20 vijeka, NATO bombardovanje, Dan sjećanja

Vezane vijesti:

Kojić: Pozitivno što se intenzivira procesuiranje zločina …

Kojić: U ratu ubijeno više od 2.800 žena srpske nacionalnosti …

Kojić: Institut za nestala lica BiH u funkciji bošnjačkog …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: