Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Banjalučki Sokolski dom, mučilište Srba u NDH, danas je igraonica za BINGO

Datum objave: subota, 30 aprila, 2016
Veličina slova: A- A+

Sokolski dom krasi centar Banja Luke, svojim spoljnim građevinsko-arhitektonskim uređenjem i svojom unutrašnjošću, koju krasi ogromna ikona Bijelog Anđela.

Sokolski dom Kralja ujedinitelja u Banja Luci
Sokolski dom Kralja ujedinitelja u Banja Luci

Napravljen je odlukom kralja Aleksandra, ali su ga po završetku Drugog svjetskog rata, komunističke vlasti pretvorile u društvenu svojinu i promijenile mu naziv u Sportski dom “Partizan”. Taj naziv Partizan ostao je duboko u svijesti stanovnika oko Sokolskog Doma, koji svojoj djeci, koja se igraju na tom igralištu i danas ne daju da ga zovu Sokolski, već po onom komunističkom Partizan. Preko ikone Bijelog Anđela su lijepili plakate o disko večerima i događajima koji su se tada dešavali u Sokolskom domu.

Od velelepne ograde, koja je predstavljala kombinaciju zidanog postdamenta i kovane ograde, napravili su ograde oko sadašnje hirurgije i Zavoda za zaštitu zdravlja, odnosno iskoristili su tu ogradu za druge objekte i narušili izgled Sokolskog doma.

Najveća je tragedija da je Sokolski Dom, 1996.g. dat u proces prve privatizacije u Republici Srpskoj, bez obzira što postoje nasljedici Sokolskog Doma, kao nepokretnosti.

Još tragičnije je da je dat u privatizaciju, ne vodeći računa, o istoriji Sokolskog Doma, koji je u Drugom svjetskom ratu bio komanda Gestapoa za Banja Luku i u isti su dovođeni Srbi, koji se iz Sokolskog nisu vraćali živi.

Sada je Sokolski Dom akcionarsko društvu i nije u vlasništvu grada Banja Luka, koje izdaje prostorije Sokolskog Doma, pa tako u prostoru gdje su mučeni i ubijani Srbi, u Drugom svjetskom ratu, sada se nalaze prostorije kladionica i Bingo igara na sreću.

Sokolski dom je postao privatno vlasništvo, a mogao da je postane muzej žrtava fašizma i da svojim sportskim prostorom, služi za razvoj fizičke i sportske aktivnosti svih naraštaja u Banja Luci, kao što su to nekada radili Srpski Sokolovi. .

Sokolski Dom ovo nije zaslužio.

SOKOLSKI DOM JE MORAO OSTATI SOKOLSKI DOM.

Autor: Dragiša Vulin


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top