Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Banjalučki Sokolski dom, mučilište Srba u NDH, danas je igraonica za BINGO

Datum objave: subota, 30 aprila, 2016
Veličina slova: A- A+

Sokolski dom krasi centar Banja Luke, svojim spoljnim građevinsko-arhitektonskim uređenjem i svojom unutrašnjošću, koju krasi ogromna ikona Bijelog Anđela.

Sokolski dom Kralja ujedinitelja u Banja Luci
Sokolski dom Kralja ujedinitelja u Banja Luci

Napravljen je odlukom kralja Aleksandra, ali su ga po završetku Drugog svjetskog rata, komunističke vlasti pretvorile u društvenu svojinu i promijenile mu naziv u Sportski dom “Partizan”. Taj naziv Partizan ostao je duboko u svijesti stanovnika oko Sokolskog Doma, koji svojoj djeci, koja se igraju na tom igralištu i danas ne daju da ga zovu Sokolski, već po onom komunističkom Partizan. Preko ikone Bijelog Anđela su lijepili plakate o disko večerima i događajima koji su se tada dešavali u Sokolskom domu.

Od velelepne ograde, koja je predstavljala kombinaciju zidanog postdamenta i kovane ograde, napravili su ograde oko sadašnje hirurgije i Zavoda za zaštitu zdravlja, odnosno iskoristili su tu ogradu za druge objekte i narušili izgled Sokolskog doma.

Najveća je tragedija da je Sokolski Dom, 1996.g. dat u proces prve privatizacije u Republici Srpskoj, bez obzira što postoje nasljedici Sokolskog Doma, kao nepokretnosti.

Još tragičnije je da je dat u privatizaciju, ne vodeći računa, o istoriji Sokolskog Doma, koji je u Drugom svjetskom ratu bio komanda Gestapoa za Banja Luku i u isti su dovođeni Srbi, koji se iz Sokolskog nisu vraćali živi.

Sada je Sokolski Dom akcionarsko društvu i nije u vlasništvu grada Banja Luka, koje izdaje prostorije Sokolskog Doma, pa tako u prostoru gdje su mučeni i ubijani Srbi, u Drugom svjetskom ratu, sada se nalaze prostorije kladionica i Bingo igara na sreću.

Sokolski dom je postao privatno vlasništvo, a mogao da je postane muzej žrtava fašizma i da svojim sportskim prostorom, služi za razvoj fizičke i sportske aktivnosti svih naraštaja u Banja Luci, kao što su to nekada radili Srpski Sokolovi. .

Sokolski Dom ovo nije zaslužio.

SOKOLSKI DOM JE MORAO OSTATI SOKOLSKI DOM.

Autor: Dragiša Vulin


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top