Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Apel upućen premijeru Vučiću: Opstanak srpske Hercegovine nije moguć bez pomoći Srbije

Zamjenik predsjednika Koordinacionog odbora svih hercegovačkih udruženja u Srbiji Svetozar Crnogorac obratio se pismom premijeru Srbije Aleksandru Vučiću sa molbom za sastanak sa delegacijom sastavljenom u ime 14 hercegovačkih udruženja koji su registrovani u Srbiji. U pismu je jasno izražena želja da Srbija ekonomski osnaži Hercegovinu.  

pismo-svetozara-crnogorca-vladi-srbije

Svetozar Crnogorac u pismu apostrofira da bi trebalo promjeniti dosadašnju praksu da se Hercegovina snabdjeva najviše robom proizvođača iz Hrvatske, preko preduzeća iz zapadne Hercegovine  (hrana, piće, odeća, automobili, mehanizacija……)  a  ono malo što dolazi iz Srbije opet uglavnom stiže preko zapadnohrvatskih firmi. Taj trend se mora promeniti i snabdevanje Hercegovine usmeriti direktno na Srbiju, tako da  nema potrebe da se ide u Mostar ili Čapljinu i tamo ostavlja teško zarađeni novac..

Iz pisma prenosimo nekoliko konkretnih predloga koji bi bili značajni za pomoć i opstanak srpske Hercegovine.

– Vlade Srbije bi mogla da donese akt kojim se preporučuje da srpske firme iz Srbije za plasman svojih proizvoda u BiH traže partnere i ovlaštene zastupnike pre svega u Republici Srpskoj, u ovom slučaju u Hercegovini, a ne u Federaciji, kako je do sada bila praksa. Potrebno je izgraditi najmanje jedan distributivni centar, pa da proizvodi iz Srbije dođu u Hercegovinu, bez posrednika iz Federacije.
Ovo je i jedan od zaključaka sa sastanka hercegovačkih udruženja sa Odborom za dijasporu i Srbe u regionu održanom u maju prošle godine. 

– Od kapitalnog značaja bilo bi da Srbija finansijski pomogne  popravku i dogradnju magistralnog  puta Užice-Višegrad -Trebinje-Herceg Novi,  jer je to najkraći put do mora iz Srbije, a  prolazi kroz područja koja su izrazito orjentisana i vezana za Srbiju. Posebno važi za dionicu  puta od Foče do Tjentišta, ( dužine 30-ak km) , koja je u ovom trenutku  najproblematičnija.

– Povezivanjem nadležnih ministarstava zajednički investirati u hidrocentrale i vjetro parkove, koji su jedan od značajnijih a potpuno neiskorištenih potencijala Hercegovine.

– Hrvatska više od dvadeset godina finansijski pomaže Zapadnu Hercegovinu i ima planirana sredstva u budžetu namenjena za podršku hrvatskim opštinama u Zapadnoj Hercegovini. Sve je veći broj naših ljudi koji su primorani da nadničare kod Hrvata. Bilo bi idealno da Srbija pronađe bar minimalna  sredstva u svom budžetu namenjenu za pomoć srpskoj Hercegovini.

– Završetak gradnje Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru , čiju obnovu Srbija  već pomaže,  animirao bi dio srpskog naroda da se vrati u Mostar na lijevu obalu Neretve, koja je najplodniji deo Hercegovine.

– Očekujemo da Skupština Republike Srbije usvoji Deklaraciju o izvršenom genocidu nad srpskim narodom u Nezavisnoj državi Hrvatskoj od strane ustaškog pokreta (Hrvati i muslimani) u periodu 1941-45. Naš predlog je predat Skupštini Srbije.

– Pozivamo Vas da 06.avgusta 2017. godine posjetite selo Prebilovce kao najveće hercegovačko stratište i time date lični doprinos u prezentovanju istine o najstradalnijem selu u Evropi u Drugom svjetskom ratu. Na inicijativu SND Prebilovci, a posredstvom zamjenika predsjednika skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodraga Linte i državnog sekretara za sport Predraga Peruničića pokušavamo naći rješenje za gradnju sportskog igrališta u ovom selu.  Postoje još brojni načini kojim bi se moglo pomoći srpskim povratnicima koji su velika nada za ukupan opstanak Srba u Dolini Neretve. 

– Smatramo da  Tužilaštvo Republike Srbije za ratne zločine treba napokon da reaguje na krivičnu prijavu koja se odnosi na ratne zločine počinjene u Dolini Neretve 1992. a koje je Tužilaštvu  Srbije i BiH podnijelo još 2008. godine Srpsko Nacionalno Društvo Prebilovci.

– Smatramo da u povezivanju Hercegovine i Srbije do sada nisu napravljeni zapaženi rezultati. Bez želje da učestvujemo u kadrovskoj politici, smatramo da je potrebno osnažiti rad konzulata Republike Srbije u Mostaru. 

izvor: Slobodna Hercegovina

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: