fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Antonijević: Snimanje filma o Jasenovcu gotovo do kraja godine

Povodom završetka prve faze snimanja filma „Dara iz Jasenovca“, reditelja Predraga – Gage Antonijevića, a po scenariju Nataše Drakulić, održana je konferencija za novinare u Medija centru.

Predrag Gaga Antonijević na setu filma "Dara iz Jasenovca" (foto:Aleksandar Letić) -
Predrag Gaga Antonijević na setu filma „Dara iz Jasenovca“ (foto:Aleksandar Letić)

– Snimili smo dio koji se dešava u logoru Jasenovac. Ta lokacija je izgrađena kod Sombora. Bilo je dosta masovnih scena u kojima je, osim članova ekipe i glumaca, učestvovalo preko 600 statista. Sada ulazimo u drugi dio priče koji se odvija u logoru Stara Gradiška. Očekujemo da do kraja godine privedemo kraju snimanje filma, a onda slijedi postprodukcija. Možda postoji teoretska šansa da film bude spreman za prikazivanje maja 2020. godine, povodom 75 godina od oslobođenja Jasenovca – rekao je Gaga Antonijević.

U ovoj akcionoj drami, kako je istakao reditelj, glavnu ulogu djevojčicu Daru tumači Biljana Čekić (11), a osim nje igraju i Marko Janketić, Vuk Kostić, Igor Đorđević, Zlatan Vidović.

Prisutnima su se obratili i Majkl Berenbaum, američki ekspert za Holokaust i stručni konsultant na filmu, Jelena Trivan, predsjednica Upravnog odbora FCS, Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana, poznati holivudski producent i Biljana Čekić.

– Ovaj film je od početka do kraja državni projekat i nema nikakvih privatnih sponzora. Biće to prvi igrani film o Jasenovcu koji je ikada snimljen, 75 godina nakon oslobođenja. Zato je država stala iza njega i bitno je da ovaj film ne bude lokalni projekat, odnosno da doživi i holivudsku premijeru i svjetski život – istakla je Jelena Trivan.

Scenariskinja Nataša Drakulić kaže da je na snimanjima bilo mnogo emotivnih trenutaka koje ona nikada neće zaboraviti.

Projekat „Dara iz Jasenovca“ je dobio sredstva na konkursu FCS za nacionalnu temu, kao i dodatna sredstva Vlade Srbije, koja ukupno iznose 2,3 miliona evra, ali procjena je da će njegov budžet biti oko 2,9 miliona evra.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: