fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Antifašisti: Sramotno zanemarivanje Topovskih šupa

Za nevericu je činjenica da niko nije uhapšen zbog krađe spomen ploče na prostoru logora iz Drugog svetskog rata Topovske šupe, tako da već pola godine ne postoji nikakav natpis o mestu stradanja.

Zbog toga Udruženje antifašista Zrenjanina zahteva od državnih organa, kao i od organa grada Beograda, da u što hitnijem roku pokrenu aktivnosti vezane za uređenje prostora na kojem se nalazio zloglasni nacistički logor Topovske šupe.

-U logoru je u toku nacističke okupacije ubijeno na hiljade Jevreja i Roma, više od četiri hiljade banatskih Jevreja, među njima najviše zrenjaninskih, koji su u toku avgusta 1941.dovedeni u logor. Ogromna većina njih stradala je u njemu ili u nacističkim dušegupkama. Tražimo uređenje prostora na kojem se nalazio logor i što hitnije isticanje nove spomen ploče – navodi u svomr eagovanju predsednik Udruženja antifašista Zrenjanina Aleksandar Marton.

Prema njegovimr elima, prostor logora Topovske šupe mora služiti kao opomena do čega dovode ideje etničke, verske i rasne mržnje.Ovaj prostor mora biti mesto edukacije mladih građana Srbije.Oni moraju spoznati zlo ideje “zemlje i krvi“ Zaborav nacističkih zločina stvara prostor za rađanje novih zločinačkih projekata a to se ne sme dozvoliti, poručuju iz Udruženja antifašista Zrenjanina.

Autor: M.P.

Izvor: Danas

Vezane vijesti:

Sećanje na Topovske šupe nestalo, logor zaboravljen | Jadovno …

Za stratište Jabuka 14 miliona | Jadovno 1941.

Masovna grobnica i kod manastira u Rakovici | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: