fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Američki studenti se pobunili zbog Srbije: Neće nama govor da drži Olbrajtova, ona je ratni zločinac zbog bombardovanja Srbije

Bivša šefica diplomatije SAD Madlen Olbrajt
Bivša šefica diplomatije SAD M. Olbrajt

Studenti i nastavno osoblje koledža u Kaliforniji protestovali su zbog toga što je Madlen Olbrajt držala govor na ceremoniji dodele diploma. Oni su „revoltirani“ time što, kako su objasnili, „ratni zločinac“ govori na ceremoniji, koja je održana u subotu, javlja RT.

U znak protesta, deo nastavnog osoblja američkog Skrips koledža u Klermonu u Kaliforniji odbio je da sedi na istoj bini sa Madlen Olbrajt.

Profesori su objavili pismo u kome naglašavaju da je Madlen Olbrajt kao državni sekretar i ambasador u UN oblikovala američku intervencionističku politiku u brojnim sukobima i „podržala politike koje su vodile stradanju miliona ljudi“.

Pismo je potpisalo 28 članova nastavnog osoblja, a objavljeno je u studentskim novinama.

„Jugoslaviji dat izbor između okupacije i bombardovanja“
Profesori američkog koledža u pismu kritikuju bombardovanje SR Jugoslavije i ukazuju na ulogu Olbrajtove u akciji NATO-a.

„Olbrajtova je, takođe, bila ključni zagovornik bombardovanja Jugoslavije, što se smatralo ‘humanitarnom misijom’. Međutim, bombardovanje je bilo povezano sa naporima SAD da se suprotstave Rusiji u Evropi, a Jugoslaviji je dat izbor između prihvatanja mirovnog ugovora koji je dozvoljavao okupaciju zemlje i američkog bombardovanja. Hiljade su ubijene i veliki deo infrastrukture je uništen, što ishod NATO agresije na čelu sa SAD“, piše nastavno osoblje američkog koledža.

Skrips je ženski koledž sa skoro 2.000 studenata, a izjava Olbrajtove da „postoji mesto u paklu“ za žene koje ne glasaju za Hilari Klinton, nije naišla na odobravanje studenata i profesora.

„Kao ženski koledž liveralnih umetnosti, trebalo bi da promovišemo napredak žena i transrodnih osoba, a ne da samo imitiramo i slavimo pojedince koji su deo državne sile SAD i koriste njeno nasilje“, navodi se u pismu.

Članovi nastavnog osoblja su najviše uvređeni zbog „čuvenog“ komentara Olbrajtove iz 1996. godine da je smrt više od pola miliona iračke dece, kao posledica sankcija, „bila vredna“.

Nastavnici su ukazali da je „više Iračana umrlo zbog 13 godina sankcija koje su SAD uvele i kontrolisale, nego zbog američke invazije 2003. godine i okupacije koja je usledila“.

Takođe, Olbrajtovoj zameraju i sprečavanje odlučnije akcije UN-a kojom bi se sprečio genocid u Ruandi 1994. godine, kao i odluku o bombardovanju SR Jugoslavije.

Reagujući na protest, Madlen Olbrajt je rekla za Los Anđeles tajms da su studenti „dužni da saslušaju ljude sa kojima se ne slažu“ pre nego što upotrebe feminističke argumente.

„U svetu postoji mnogo mesta za muškarce mediokritete, ali nema prostora za žene mediokritete“, rekla je Olbrajtova.

Studenti u SAD i ranije su negodovali zbog predavanja Olbrajtove. U Sirakuzi su studenti protestovali kada je Olbrajtova držala predavanje iz etike, ocenjujući to kao „apsolutnu uvredu značenju ‘etike'“.

Izvor RTS; Intermagazin

Vezane vijesti:

Stradala je prvo istina

Vaclav Dvoržak: Evropa zbog Srba treba da preispita svoju savest

POLITIKA GENOCIDA – KNjIGA KOJA RASVETLjAVA TAMNE MRLjE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: