Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Aleksandar Nedić: Pet godina bez odgovora vlasti na zahtev za obeležje ubijenim Srbima u Jasenovcu

Obeležje ovim ubijenim ljudima treba da postavi država Srbija, a ne neka NVO ili SLS.

Leševi u Savi (Foto: Wikimedia)

„Zadnjih pet godina, SLS pokušava od nadležnih vlasti Srbije i Beograda da dobije dozvolu oko postavljanja spomen ploče leševima ubijenih Srba u Jasenovcu, koji su rekom Savom plutajući došli do Beograda. Ti leševi, zakopavani su na obodima beogradskih grobalja, centralnom, topčiderskom i novobeogradskom“, rekao je Aleksandar Nedić za naš portal.

Leševi koji su izvađeni na levoj obali Save, pošto je tu bila vlast endehazije, ukopavani su na Konjskom ostrvu (Malom ratnom ostrvu). Pošto nemačke vlasti u Srbiji nisu dozvoljavale da se govori o zločinima u NDH, samim tim insistirali su da se izvučeni leševi tajno sahranjuju. Napomenuo bih da tih leševa ima i u Šapcu, i u Sremskoj Mitrovici. Broj leševa koji su došli do Beograda i ukupno na spomenutim mestima je negde oko dve hiljade.

Aleksandar Nedić (Foto: Institut za evropske studije)

Sve ovo što vam govorim, mogu potkrepiti originalnim nalazima koje je radila tadašnja vlast u Beogradu, kao i slikama zajedničkih jama i leševa koji su stigli Savom.

Zahteve smo uputili Ministarstvu za rad i socijalnu politiku (pošto je to njihova delatnost), Skupštini Srbije, Skupštini grada Beograda, svim medijima (da ih ne nabrajam), svima smo poslali i nikakav odgovor nismo dobili.

Napomenuo bih da obeležje ovim ubijenim ljudima treba da postavi država Srbija, a ne neka NVO ili SLS.

Iskoristio bih priliku da kažem da je Beograd grad koji do dana današnjeg nema ulicu nazvanu u spomen žrtvama Jasenovca.

Aleksandar Nedić, Srpska liberalna stranka

Izvor, naslov i oprema: Stanje stvari

(NSPM, 18. 6. 2020)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: