fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Aktivnost Odbora za Jasenovac Svetog Arhijerejskog Sabora u Sjedinjenim Američkim Državama

odbor za jasenovac.jpg

English

Tokom prve i druge sedmice po Vaskrsu, Njegovo Preosveštenstvo Episkop lipljanski G. Jovan, koordinator Odbora za Jasenovac Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, boravio je u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama. Pored učešća na jedanaestom obeležavanju Spomen-dana Jasenovca u Njujorku, 21. i 22. aprila 2012. godine, kome je prisustvovao sa blagoslovom Svetog Arhijerejskog Sinoda, Vladika Jovan je imao niz aktivnosti na unapređenju rada Odbora za Jasenovac i njegovih međunarodnih veza i aktivnosti.

U četvrtak, 19. aprila 2012. godine, Episkop Jovan je učestvovao na godišnjoj konferenciji Udruženja za proučavanje nacija (Association for the Study of the Nationalities) na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, čiji je izvršni direktor dr Gordon N. Bardoš.

U utorak, 24. aprila 2012. godine, Episkop lipljanski Jovan je posetio Memorijalni muzej holokausta SAD u Vašingtonu, a u sredu, 25. aprila 2012. godine, imao je sastanak sa gospodinom Arturom Bergerom (Arthur Berger), gospođom Dijanom Salcman (Diana Saltzman), dr Stivenom Sejdžom (Steven Sage) i više saradnika Muzeja, dok se u Stejt Departmentu sreo sa ambasadorom Daglasom Dejvidsonom (Douglas Davidson), zaduženim za pitanja holokausta i njegovom saradnicom gospođom Sjuzen Sendler (Susan Sandler).

U četvrtak, 26. aprila 2012. godine, Episkop Jovan se u Njujorku sastao sa rabinom Arturom Šnajerom (Arthur Shneier), osnivačem ugledne fondacije Apel savesti, koji je višestruko bio uključen u pitanja balkanske krize devedesetih, da bi se potom u Misiji Republike Srbije pri Ujedinjenim Nacijama sastao sa gospođom Kimberli Men (Kimberly Man) koja u UN rukovodi odeljenjem koje se bavi holokaustom.

Na svim sastancima bilo je reči o unapređenju obeležavanja Spomen-dana Jasenovca u Njujorku, koje se vrši već jedanaest godina, a koje od ove godine organizuje Crkveno-školska opština Njujork sa Institutom za istraživanje Jasenovca, a uz podršku Svetog Arhijerejskog Sinoda.

Takođe, razgovaralo se o unapređenju proučavanja stradanja u Drugom svetskom ratu na području bivše Jugoslavije, za šta u našem regionu ne postoji odgovarajući akademski program, niti su dostupni svi potrebni arhivi i arhivski materijali, dok je s druge strane velikim institucijama potrebna saradnja sa stručnjacima i institucijama iz regiona.

Na sastancima je učestvovala i gospođa Ivana Bartulović iz Beogradske otvorene škole, saradnica Odbora za Jasenovac, koja je predočila kapacitete i ideje svoje institucije u pogledu unapređenja proučavanja stradanja u Drugom svetskom ratu. Prvi rezultat biće predavanje ambasadora Daglasa Dejvidsona na Beogradskoj otvorenoj školi Obrazovanje o holokaustu i prevencija masovnih zločina koje će biti održano u četvrtak, 10. maja 2012. godine, u 17 časova u Beogradskoj otvorenoj školi.

Tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, Episkop lipljanski Jovan imao je podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije ispoljenu u saradnji naše ambasade u Vašingtonu, misije pri Ujedinjenim Nacijama i Generalnog konzulata u Njujorku. Posebno gostoprimstvo je ukazao ambasador Bosne i Hercegovine u SAD gospodin Mitar Kujundžić, koji je organizovao i večeru sa uglednim Srbima iz Vašingtona.

Izvor: SPC

 

Vezane vijesti:

DAN SJEĆANjA NA JASENOVAC SVEČANO OBILjEŽEN I U NjUJORKU

Jeromonah Jovan (Ćulibrk) Srpska pravoslavna crkva i Jasenovac

Protosinđel Jovan Ćulibrk: Nema većeg blaga ni sreće od svoga bližnjega

Hirotonija novoizabranog Episkopa lipljanskog G. Jovana (Ćulibrka)

Jovan Ćulibrk, MEMOARI, AUTOBIOGRAFIJE I BIOGRAFIJE PRIPADNIKA SAVEZNIČKIH MISIJA U OKUPIRANOJ JUGOSLAVIJI KAO IZVORI ZA ISTRAŽIVANjE 1941. GODINE I JADOVNA

Recenzija dr Milana Koljanina sa Institita za savremenu istoriju, Beograd

Delegacija Odbora za Jasenovac SPC na Danu holokausta u Jerusalimu 

Odbor za Jasenovac na Letnjoj školi o holokaustu i genocidu u Ohridu 

Patrijarhov vikar iz 63. padobranske brigade – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: