fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

„Фирер“: Хрвати желе да буду Готи

Адолф Хитлер и Анте Павелић
Адолф Хитлер и Анте Павелић

Нацистички вођа Адолф Хитлер желио jе да му Хрвати чуваjу мочваре у Трећем раjху и сањарио о томе да их германизуjе – стоjи у књизи Хитлерових „Разговора за столом“.

Према свjедочењима саговорника, Хитлер jе говорио да су Хрвати „jако поносан народ“ и да би их требало „заклетвом вjерности везати директно уз фирера“.

„Када испред мене стоjи Славко Кватерник (усташки идеолог) у њему видим све оно што Хрвати jесу – чврст jе у приjатељству, а његова риjеч обавезуjе заувиjек“, говорио jе Адолф Хитлер.

У своjим разговорима Хитлер помиње и идеjу о готском пориjеклу Хрвата.

„Хрвати су врло упорни у жељи да их не сматрамо Словенима. Они тврде да су потомци Гота. То што говоре словенским jезиком – за њих jе само случаjност“, говорио jе нацистички вођа.

Када jе риjеч о покорности народа, Хитлер jе тврдио да jе „Мађарима лакше управљати него Румунима“.

„Штета што умjесто Румуна не можемо поставити Хрвате“, говорио jе он.

Књига о Хитлеровим разговорима издата jе jош педесетих година, а 2000. jе доживjела реиздање. Она обухвата монологе и разговоре Адолфа Хитлера коjе jе водио са блиским сарадницима од 1941. до 1944. године.

Све његове риjечи забиљежили су Хаjинрих Хаjм, Хенри Пикер и Мартин Борман.

Историчари тврде да jе за Хитлера усташка НДХ била тек – извор за пљачку и бесплатну радну снагу.

Они сматраjу да jе Хитлер, без обзира на цитате, на квислиншку НДХ гледао као и на jош неке, како jе говорио, „го…..ке државице“ са Балкана.

Хрватски историчари подjећаjу да су нацисти експлоатисали пољопривредне производе и руду Хрвата те да jе Хитлер на НДХ гледао као на колониjу.

Хрватски портали преносе оцjену историчара Твртка Јаковине да jе Хитлерово мишљење варирало и да био склон онима коjи су му били савезници, иако jе имао лоше мишљење о Словенима.

„Словенски народи у његовом царству нису имали друго мjесто него да их третираjу као робље за секундарне послове. Словаке, Хрвате и сличне третирали су као сељаке коjи су били глупи и ништа више од тога“ – наводи он.

Према Јоковини, Хитлер jе о Чесима говорио веома негативно, а хвалио jе Бугаре.

У Русиjи су 2008. године законом забранили посjедовање књиге Хитлерових разговора са сарадницима и њену дистрибуциjу због расистичких коментара пуних мржње према Русима и Јевреjима.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Павелић и Хитлер досолили пљачку – Jadovno 1941.

Немице коjе су помогле Хитлеру – Jadovno 1941.

без москве, чеси би данас поздрављали са „хаjл хитлер“!

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: