fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„Firer“: Hrvati žele da budu Goti

Adolf Hitler i Ante Pavelić
Adolf Hitler i Ante Pavelić

Nacistički vođa Adolf Hitler želio je da mu Hrvati čuvaju močvare u Trećem rajhu i sanjario o tome da ih germanizuje – stoji u knjizi Hitlerovih „Razgovora za stolom“.

Prema svjedočenjima sagovornika, Hitler je govorio da su Hrvati „jako ponosan narod“ i da bi ih trebalo „zakletvom vjernosti vezati direktno uz firera“.

„Kada ispred mene stoji Slavko Kvaternik (ustaški ideolog) u njemu vidim sve ono što Hrvati jesu – čvrst je u prijateljstvu, a njegova riječ obavezuje zauvijek“, govorio je Adolf Hitler.

U svojim razgovorima Hitler pominje i ideju o gotskom porijeklu Hrvata.

„Hrvati su vrlo uporni u želji da ih ne smatramo Slovenima. Oni tvrde da su potomci Gota. To što govore slovenskim jezikom – za njih je samo slučajnost“, govorio je nacistički vođa.

Kada je riječ o pokornosti naroda, Hitler je tvrdio da je „Mađarima lakše upravljati nego Rumunima“.

„Šteta što umjesto Rumuna ne možemo postaviti Hrvate“, govorio je on.

Knjiga o Hitlerovim razgovorima izdata je još pedesetih godina, a 2000. je doživjela reizdanje. Ona obuhvata monologe i razgovore Adolfa Hitlera koje je vodio sa bliskim saradnicima od 1941. do 1944. godine.

Sve njegove riječi zabilježili su Hajinrih Hajm, Henri Piker i Martin Borman.

Istoričari tvrde da je za Hitlera ustaška NDH bila tek – izvor za pljačku i besplatnu radnu snagu.

Oni smatraju da je Hitler, bez obzira na citate, na kvislinšku NDH gledao kao i na još neke, kako je govorio, „go…..ke državice“ sa Balkana.

Hrvatski istoričari podjećaju da su nacisti eksploatisali poljoprivredne proizvode i rudu Hrvata te da je Hitler na NDH gledao kao na koloniju.

Hrvatski portali prenose ocjenu istoričara Tvrtka Jakovine da je Hitlerovo mišljenje variralo i da bio sklon onima koji su mu bili saveznici, iako je imao loše mišljenje o Slovenima.

„Slovenski narodi u njegovom carstvu nisu imali drugo mjesto nego da ih tretiraju kao roblje za sekundarne poslove. Slovake, Hrvate i slične tretirali su kao seljake koji su bili glupi i ništa više od toga“ – navodi on.

Prema Jokovini, Hitler je o Česima govorio veoma negativno, a hvalio je Bugare.

U Rusiji su 2008. godine zakonom zabranili posjedovanje knjige Hitlerovih razgovora sa saradnicima i njenu distribuciju zbog rasističkih komentara punih mržnje prema Rusima i Jevrejima.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Pavelić i Hitler dosolili pljačku – Jadovno 1941.

Nemice koje su pomogle Hitleru – Jadovno 1941.

bez moskve, česi bi danas pozdravljali sa „hajl hitler“!

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: