Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

“Firer”: Hrvati žele da budu Goti

Datum objave: nedelja, 21 maja, 2017
Veličina slova: A- A+
Adolf Hitler i Ante Pavelić
Adolf Hitler i Ante Pavelić

Nacistički vođa Adolf Hitler želio je da mu Hrvati čuvaju močvare u Trećem rajhu i sanjario o tome da ih germanizuje – stoji u knjizi Hitlerovih “Razgovora za stolom”.

Prema svjedočenjima sagovornika, Hitler je govorio da su Hrvati “jako ponosan narod” i da bi ih trebalo “zakletvom vjernosti vezati direktno uz firera”.

“Kada ispred mene stoji Slavko Kvaternik (ustaški ideolog) u njemu vidim sve ono što Hrvati jesu – čvrst je u prijateljstvu, a njegova riječ obavezuje zauvijek”, govorio je Adolf Hitler.

U svojim razgovorima Hitler pominje i ideju o gotskom porijeklu Hrvata.

“Hrvati su vrlo uporni u želji da ih ne smatramo Slovenima. Oni tvrde da su potomci Gota. To što govore slovenskim jezikom – za njih je samo slučajnost”, govorio je nacistički vođa.

Kada je riječ o pokornosti naroda, Hitler je tvrdio da je “Mađarima lakše upravljati nego Rumunima”.

“Šteta što umjesto Rumuna ne možemo postaviti Hrvate”, govorio je on.

Knjiga o Hitlerovim razgovorima izdata je još pedesetih godina, a 2000. je doživjela reizdanje. Ona obuhvata monologe i razgovore Adolfa Hitlera koje je vodio sa bliskim saradnicima od 1941. do 1944. godine.

Sve njegove riječi zabilježili su Hajinrih Hajm, Henri Piker i Martin Borman.

Istoričari tvrde da je za Hitlera ustaška NDH bila tek – izvor za pljačku i besplatnu radnu snagu.

Oni smatraju da je Hitler, bez obzira na citate, na kvislinšku NDH gledao kao i na još neke, kako je govorio, “go…..ke državice” sa Balkana.

Hrvatski istoričari podjećaju da su nacisti eksploatisali poljoprivredne proizvode i rudu Hrvata te da je Hitler na NDH gledao kao na koloniju.

Hrvatski portali prenose ocjenu istoričara Tvrtka Jakovine da je Hitlerovo mišljenje variralo i da bio sklon onima koji su mu bili saveznici, iako je imao loše mišljenje o Slovenima.

“Slovenski narodi u njegovom carstvu nisu imali drugo mjesto nego da ih tretiraju kao roblje za sekundarne poslove. Slovake, Hrvate i slične tretirali su kao seljake koji su bili glupi i ništa više od toga” – navodi on.

Prema Jokovini, Hitler je o Česima govorio veoma negativno, a hvalio je Bugare.

U Rusiji su 2008. godine zakonom zabranili posjedovanje knjige Hitlerovih razgovora sa saradnicima i njenu distribuciju zbog rasističkih komentara punih mržnje prema Rusima i Jevrejima.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Pavelić i Hitler dosolili pljačku – Jadovno 1941.

Nemice koje su pomogle Hitleru – Jadovno 1941.

bez moskve, česi bi danas pozdravljali sa “hajl hitler”!
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top