fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Хапшење Андреја Фајгеља: Фејсбук-позив на буну

Ухапшени доцент Андреј Фајгељ биће саслушан у уторак у Палати правде у Београду. Написао да ће „после овог пузања доћи устанак“

Андреј Фајгељ
Андреј Фајгељ

ДР Андреј Фајгељ (37), доцент на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, који је у недељу ухапшен у Новом Саду због наводног позивања на насилну промену уставног поретка у поруци на свом фејсбук-профилу, биће саслушан у уторак у 10 часова у Палати правде у Београду.

У Посебном одељењу за високо-технолошки криминал, Фајгељ ће бити саслушан у вези са видео-поруком коју је 21. новембра на свој фејсбук-профил поставио и насловио „Вучић и НАТО: Послужио хлеб и со убицама Србије“.

У том осмоминутном монологу, Фајгељ износи став да је Србија понижена јер је генерални секретар НАТО дочекан хлебом и сољу, древним симболом српског домаћинства „који траје још из времена када смо Енглези и ми говорили истим језиком“.

– И раније су нас клали и драли, али ни Турци ни нацисти нису очекивали да тиме будемо задовољни и да их дочекујемо хлебом и сољу – рекао је Фајгељ у својој видео-поруци, додајући да се нада да ће „после овог пузања доћи устанак и да ћемо се сетити да имамо кичму“.

ЛОВАЧКО ДРУШТВО – КО има ловачко друштво, време је да се наоружамо – написао је Фајгељ на свом фејсбук-профилу 17. новембра. – Сада ће да вас позову на инфо-разговор – упозорио га је један пријатељ. – Ништа, одговарајте само у приватним порукама, или ме случајно сретните на улици – одговорио је Фајгељ.

Управо због те поруке Фајгељ је осумњичен да је прекршио члан 309 Кривичног закона који се односи на насилну промену уставног поретка.

– Верујем да нема основа за продужетак притвора и да ћемо се заједно вратити у Нови Сад – рекао је „Новостима“ Фајгељов адвокат Марко Пекић.

За Фајгеља је шира јавност први пут чула 2012, када га је новоустановљена власт, предвођена напредњацима, изабрала за директора Културног центра Новог Сада. Овај отац четворо деце, који говори шест језика, 2009. је у Монпељеу (Француска) одбранио докторску дисертацију „Упоредна фразеологија и идеологија у епици: Хомер, француско песништво, гусле“.

Поводом хапшења свог бившег члана, странка Трећа Србија је позвала државни врх да што хитније иницира разговоре свих релевантних политичких чинилаца у друштву „јер бреме питања као што су Косово, НАТО, мигрантска криза, претња од тероризма, нико сам не може да носи“. Пуштање Фајгеља на слободу затражили су Српска народна партија и Друштво новинара Војводине.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Саопштење Друштва новинара Војводине поводом хапшења Андреја Фајгеља

Ухапшен Андреј Фајгељ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: