fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Uhapšen Andrej Fajgelj

Pod sumnjom da je prekršio član 309. Krivičnog zakona Srbije, koji se odnosi na nasilnu promenu ustavnog poretka, sinoć je u Novom Sadu uhapšen profesor Andrej Fajgelj

Andrej Fajgelj
Andrej Fajgelj

Pod sumnjom da je prekršio član 309. Krivičnog zakona Srbije, koji se odnosi na nasilnu promenu ustavnog poretka, večeras je u Novom Sadu, kako javljaju beogradski i novosadski portali, uhapšen profesor Andrej Fajgelj, pozivajući se na izjavu njegovog advokata Marka Pekića.

Na osnovu nepotvrđenih informacija, kako navodi IN4S, neposredni povod za hapšenje je bio video Fajgelja na njegovom Jutjub kanalu u kojem govori da je Aleksandar Vučić u kontinuitetu Srbiji i srpskom narodu tokom briselskih pregovora priređivao poniženje, zaključno sa posetom generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, kojeg je premijer Srbije dočekao hlebom, solju i počasnom gardom.

I ranije su nam ubijali decu. I ranije su nas klali i drali. I maljevima su nam razbijali glave, ali ni Turci, ni ustaše, ni nacisti nisu zahtevali da time budemo zadovoljni i da ih dočekujemo hlebom i solju.

Fajgelj smatra da je to najveće poniženje koje je Srbija doživela u vremenu sveopšteg rušenja vrednosnog sistema, prenosi portal IN4S.

Prema istom izvoru, Fajgelj na kraju obraćanja kaže da se ovo nepodnošljivo stanje u Srbiji može rešiti samo na jedan način i navodi da je taj način opisan u udžbenicima istorije za osnovnu školu.

Po rečima advokata Marka Pekića, pravnog zastupnika Andreja Fajgelja, njegovom branjeniku je određen pritvor u trajanju od 48 sati.

Pekić je, posredstvom portala IN4S, preneo poruku Fajgelja da ovo hapšenje neće promeniti njegovo mišljenje.

„Ne pristajem na stanje gde ja, kao slobodan građanin ove zemlje i univerzitetski profesor, ne mogu iznositi stav o dobrobiti moje države i mog naroda“, naveo je Fajgelj u izjavi koju je preneo njegov advokat Pekić.

Hleb i so – simbol našeg gostoprimstva – dali smo ubici Srbije, silovatelju Srbije

Fajgelj je izgovorio i ovo: „Hleb i so – simbol našeg gostoprimstva – dali smo ubici Srbije, silovatelju Srbije. Čoveku koji predstavlja NATO pakt koji je ubijao našu decu, rušio naše gradove, rušio naše mostove, rušio našu zemlju. Nikada nismo bili ovako poniženii”…

VIKIPEDIJA: Andrej Fajgelj je sada docent na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Doktor je francuskog jezika i književnosti. Bio je i zamenik predsednika stranke Treća Srbija do promene statuta stranke. Magistarske i doktorske studije završio je na Univerzitetu Monpelije III u Francuskoj. Doktorsku tezu Uporedna frazeologija i ideologija u epici: Homer, francusko viteško pesništvo, gusle odbranio je sa najvišim pohvalama

U svom video zapisu, koji je objavio na JuTjubu, Fajgelj je oštro osudio Vučićev doček na aerodromu sa pogačom i soli generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Još nije oficijelno objavljeno ni da je Fajgelj priveden, niti – zbog čega.

Možda se to dogodilo upravo zbog sadržaja i žestine kritike povodom dočekivanja Stoltenberga hlebom i solju.

Možda zbog celine onoga što je pred kamerom izgovorio. A možda i zato što je u jednom momentu izgovorio reč „ustanak“.

Da li su i celina Fajgeljove kritike i to „mesto“ dovoljan razlog za „informativni razgovor“ – prosudite sami.

Fajgelj je, pored ostalo, rekao: „Hleb i so” – simbol našeg gostoprimstva – dali smo ubici Srbije, silovatelju Srbije. Čoveku koji predstavlja NATO pakt koji je ubijao našu decu, rušio naše gradove, rušio naše mostove, rušio našu zemlju.

Nikada nismo bili ovako poniženii.

I ranije su nam ubijali decu. I ranije su nas klali i drali. I maljevima su nam razbijali glave, ali ni Turci, ni ustaše, ni nacisti nisu zahtevali da time budemo zadovoljni i da ih dočekujemo hlebom i solju.

Najradije bih plakao i urlao od besa. Uostalom, to sam malopre i radio. I mogu samo da kažem da se nadam da će posle ovog dna, ovog puzanja, ovog klečanja doći ustanak i da ćemo se uspraviti. I da ćemo se setiti da imamo kičmu. Jer, ovi ljudi su nemilosrdni. Oni nikada neće stati.

Svaki put sam mislio da je – dno. Ali, oni našu glavu svaki put još dublje zabiju u blato…

Postoji samo jedan način da se povuku crvene linije. Da ovaj narod kaže „ne” i povrati izgubljeno dostojanstvo. Otvorite udžbenike iz osnovne škole i pogledajte koji je to način i šta će se svima vama dogoditi kada dođe sloboda».

Vikipedija o Fajgelju:

Andrej Fajgelj (Novi Sad, 12. maj 1978) je srpski filolog, političar i kulturni radnik. Bio je godinu i po dana direktor Kulturnog centra Novog Sada, a sada je docent na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Doktor je francuskog jezika i književnosti. Bio je i zamenik predsednika stranke Treća Srbija do promene statuta stranke.

Magistarske i doktorske studije završio je na Univerzitetu Monpelije III u Francuskoj. Doktorsku tezu Uporedna frazeologija i ideologija u epici: Homer, francusko viteško pesništvo, gusle odbranio je sa najvišim pohvalama. Dobitnik je više stipendija i nagrada za uspeh u studijama i autor više naučnih radova i popularnih članaka.

Jedan je od osnivača Centra za savremenu edukaciju u Novom Sadu i Međunarodne inicijative za praćenje antisrbizma. Pokrenuo je više uspešnih projekata: Radna etika u Srbiji, Evropski dan komšija, proizvodnja srpske ćiriličke tastature, izvinjenje španske nacionalne televizije srpskom narodu povodom neistinite reportaže o Jasenovcu.

Predsednik je Organizacionog odbora za prijavu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine. Član je upravnog odbora Balkanskog udruženja pravoslavne omladine.

Govori francuski, engleski, grčki, italijanski i španski, vlada latinskim, starogrčkim, ruskim i nemačkim, služi se albanskim, hebrejskim i drugim jezicima.

Sa suprugom Jovanom, profesorkom italijanskog jezika, ima četvoro dece i to dva sina i dve ćerke.

Izvor: NOVOSTI i  FAKTI

Vezane vijesti:

Andrej Fajgelj: Apel novinarima Radio-televizije Vojvodine

Dr Andrej Fajgelj: Ne pita se Unesko već nebesko

Dr. Fajgelj – Osam zabluda o ćirilici

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

 1. A ovo nije delo? Zakon važi za sve ili kako? Malo po Rimskom, više po Anglosaksonskom a najviše po Šerijatskom pravu.

  Dok deca tajkuna raznoraznih Karića, Mitrovića, Divaca, Veselinovića … i ostalih za koje se ne zna kako su došli do svog prvog miliona dolara usmrćuju beogradsku i ostalu decu Srbije potpuno nekažnjeno, nekoga drugoga privode zbog verbalnog delikta koga zapravo uopšte i nema po pozitivnom zakonodavstvu i članu 19. Univerzalne Deklaracije Ujedinjenih Nacija a koju je i sama Skupština Srbije ratifikovala.

  Da parodija čitaj tragedija bude još veća Aleksandar Vučić je pravnik i trebao bi to da zna ako je diplomirao na beogradskom Pravnom fakultetu. Sada se onda i njegova Diploma dovodi u pitanje a profesori koji su mu predavali trebaju biti procesuirani što su mu davali pozitivne ocene. Ovakve banalne stvari zna svaki brucoš Pravnog falulteta pa čak i UNION pravnog fakulteta Vesne Rakić Vodinelić.

  Pustite čoveka na SLOBODU jer po članu 19. Univerzalne Dekalracije nema osnova za privođenje a kamoli procesuiranje.

  Za ovog niže u video prilogu kome ime neću da spomenem prosudite sami:

  Kako to da ubice u Srbiji ne odgovaraju kao i oni (on) koji javno i to u najvišem domu Srbije, parlamentu tj Skupštini Srbije, dakle vrhovnoj vlasti poziva na opšte krvoproliće i za to ne odgovara? Da li za ovo služe narodni poslanici i Skupština Srbije i koga onda oni predstavljaju? Mene sigurno ne i ne dajem im ovlaščenje da govore i vode državu u moje ime. Imam dovoljno u glavi da mi ne trebaju posrednici tzv gle čuda narodni poslanici tj predstavnici naroda tj građana!
  U čije ime oni to ubijaju ili pozivaju i podstrekavaju na ubistva, ratove i krvoproliće pa onda dobiju svi odjednom kolektivnu amneziju kao da nikada ništa rekli nisu niti učinili? A jesu …
  Jednom ubica – uvek ubica.

  Američka demokratija je san svakog Premijera. Isto kao što je to i moral takođe …

  Aleksandar Vucic- ubicemo sto Muslimana za jednog Srbina
  https://youtu.be/8djtWmqoNNs

  https://www.facebook.com/Spartacus967/posts/10201027083914741

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: