fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

„ДРЖАВНИК“ КОЈИ ЈЕ ПРОПУСТИО СВЕ ШАНСЕ

Алиjа Изетбеговић jе, међу свим jугословенским политичарима, деведесетих година држао у рукама „наjбоље карте“. Нуђене су му разне политичке опциjе, а он jе изабрао ону коjа његовом народу даjе наjмање

Алиjа Изетбеговић
Алиjа Изетбеговић

Пише: Ненад ТАДИЋ

Алиjу Изетбеговића у бошњачкоj jавности сматраjу „толерантним, мудрим политичарем и модерним демократом“, док га пола БиХ доживљаjа као приученог политичара коjи jе БиХ увео у страшан грађански рат због своjих погрешних процjена и вjерског фанатизма.

Изетбеговић jе писац „Исламске декларациjе“ (коjе се никада ниjе jавно одрекао), у коjоj се, између осталог, наводи да ће друштво живjети у складу са исламским обичаjима чим муслимани добиjу одлучуjућу већину.

Изетбеговић jе за вриjеме рата од 1992. до 1995. године, како наводе медиjи у Сараjеву, покушавао да одржи добре везе и са Истоком и са Западом. Многи га доживљаваjу као лидера коjи jе „спасио БиХ“ и учврстио њене границе.

Али, за све те тврдње нема ни jедног jединог аргумента, сем националног сентимента због годишњице његове смрти.

Алиjа Изетбеговић jе, међу свим jугословенским политичарима, деведесетих година држао у рукама „наjбоље карте“. Нуђене су му разне политичке опциjе, а он jе изабрао ону коjа његовом народу даjе наjмање.

Тако jе Изетбеговићу понуђено да БиХ остане у саставу скраћене Југославиjе са Србиjом, Црном Гором и Македониjом. Притом, добио jе гаранциjе да неће бити никаквих унутрашњих граница у БиХ, да ће на савезном нивоу владати национални и републички паритет, а њему jе нуђено да буде први предсjедник те земље.

Таj план Изетбеговићеви сарадници и истакнуте личности Адил Зулфикарпашић и Мухамед Филиповић прихватаjу, што у почетку чини и Изетбеговић, а потом план одбацуjе.

Слиjеди Лисабонски папир ЕУ медиjатора Жозеа Кутуљера, коjим Срби прихватаjу независност БиХ, а она постаjе федерална држава сачињена од неколико кантона. Изетбеговић прихвата план, па га потом одбиjа.

Током наjвећих ратних ужаса Изетбеговић одбиjа jош два плана – план о више кантона Венс-Овена, а онда и Овен-Столтенбергов план о три федералне jединице.

Изетбеговић тада нуди српскоj страни да за пет година организуjе референдум и изjасни се да ли жели да живи у БиХ. Убрзо и таj план одбацуjе.

Сваки план нудио jе муслиманима све неповољниjа рjешења, да би Изетбеговић на краjу, послиjе отворене приjетње САД да ће дићи руке од БиХ, у Деjтону прихватио рjешење о два ентитета са свим прерогативима држава, при чему jе његов народ добио мало више од 30 одсто териториjе (унутар Федерациjе БиХ).

Можда наjгора политичка одлука била jе она о воjном савезу са Хрватском. Договорене су заjедничке операциjе против Срба, коjима се касниjе придружила ратна авиjациjа НАТО-а.

Хрватска jе тим споразумом и увођењем муслимана у рат успjела да успостави власт на циjелоj териториjи и да уништи Краjину, што jоj без помоћи муслиманске стране не би пошло за руком. Такође, Хрвати у БиХ добили су своjе већинске кантоне.

Истовремено, све што jе Изетбеговић добио од тог споразума било jе дио jедног ентитета – Федерациjе БиХ, границе коjе његова влада ниjе контролисала и наставак мучних политичких и етничких тема коjе и до данас нису риjешене.

Тешко jе у jедном тексту наброjати све шансе коjе jе тадашња муслиманска политика пропустила због вjерског сентимента и политичког аутизма тадашњег мулиманског лидера и његових сарадника.

Изабрао jе наjгори политички план по своj народ и погрешне савезнике у сукобу.

Једино у чему jе остао досљедан до краjа jесте праћење своjе духовне звиjезде – сахрањен jе на шехидском мезарjу Ковачи у Сараjеву.

Алиjу Изетбеговића Запад jе годинамо представљао као борца за „нормалну и грађанску БиХ“.

Колико су „Исламска декларациjа“, шехиди и борци из арапских земаља „грађанске и мултиетничке вриjедности“ – толико jе и Изетбеговић био „модеран и европски усмjерен политичар“.

Једно се мора признати – његова политика преживjела jе у великом диjелу данашње бошњачке елите и jавности.

Међутим, као што jе то био случаj и за вриjеме Изетбеговићеве владавине – што jе више „босанског фанатизма“ – мање jе Босне. А о Херцеговини да се и не говори.

 

Извор: srna

 

Везане виjести:

ИЗЕТБЕГОВИЋ СПРИЈЕЧИО МИР – Jadovno 1941.

“Алиjа Изетбеговић jе корумпирани фундаменталиста” – Jadovno …

ИЗЕТБЕГОВИЋ КРЕИРАО БРОЈ СТРАДАЛИХ – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: