Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

“DRŽAVNIK” KOJI JE PROPUSTIO SVE ŠANSE

Datum objave: ponedeljak, 19 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+

Alija Izetbegović je, među svim jugoslovenskim političarima, devedesetih godina držao u rukama “najbolje karte”. Nuđene su mu razne političke opcije, a on je izabrao onu koja njegovom narodu daje najmanje

Alija Izetbegović
Alija Izetbegović

Piše: Nenad TADIĆ

Aliju Izetbegovića u bošnjačkoj javnosti smatraju “tolerantnim, mudrim političarem i modernim demokratom”, dok ga pola BiH doživljaja kao priučenog političara koji je BiH uveo u strašan građanski rat zbog svojih pogrešnih procjena i vjerskog fanatizma.

Izetbegović je pisac “Islamske deklaracije” (koje se nikada nije javno odrekao), u kojoj se, između ostalog, navodi da će društvo živjeti u skladu sa islamskim običajima čim muslimani dobiju odlučujuću većinu.

Izetbegović je za vrijeme rata od 1992. do 1995. godine, kako navode mediji u Sarajevu, pokušavao da održi dobre veze i sa Istokom i sa Zapadom. Mnogi ga doživljavaju kao lidera koji je “spasio BiH” i učvrstio njene granice.

Ali, za sve te tvrdnje nema ni jednog jedinog argumenta, sem nacionalnog sentimenta zbog godišnjice njegove smrti.

Alija Izetbegović je, među svim jugoslovenskim političarima, devedesetih godina držao u rukama “najbolje karte”. Nuđene su mu razne političke opcije, a on je izabrao onu koja njegovom narodu daje najmanje.

Tako je Izetbegoviću ponuđeno da BiH ostane u sastavu skraćene Jugoslavije sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom. Pritom, dobio je garancije da neće biti nikakvih unutrašnjih granica u BiH, da će na saveznom nivou vladati nacionalni i republički paritet, a njemu je nuđeno da bude prvi predsjednik te zemlje.

Taj plan Izetbegovićevi saradnici i istaknute ličnosti Adil Zulfikarpašić i Muhamed Filipović prihvataju, što u početku čini i Izetbegović, a potom plan odbacuje.

Slijedi Lisabonski papir EU medijatora Žozea Kutuljera, kojim Srbi prihvataju nezavisnost BiH, a ona postaje federalna država sačinjena od nekoliko kantona. Izetbegović prihvata plan, pa ga potom odbija.

Tokom najvećih ratnih užasa Izetbegović odbija još dva plana – plan o više kantona Vens-Ovena, a onda i Oven-Stoltenbergov plan o tri federalne jedinice.

Izetbegović tada nudi srpskoj strani da za pet godina organizuje referendum i izjasni se da li želi da živi u BiH. Ubrzo i taj plan odbacuje.

Svaki plan nudio je muslimanima sve nepovoljnija rješenja, da bi Izetbegović na kraju, poslije otvorene prijetnje SAD da će dići ruke od BiH, u Dejtonu prihvatio rješenje o dva entiteta sa svim prerogativima država, pri čemu je njegov narod dobio malo više od 30 odsto teritorije (unutar Federacije BiH).

Možda najgora politička odluka bila je ona o vojnom savezu sa Hrvatskom. Dogovorene su zajedničke operacije protiv Srba, kojima se kasnije pridružila ratna avijacija NATO-a.

Hrvatska je tim sporazumom i uvođenjem muslimana u rat uspjela da uspostavi vlast na cijeloj teritoriji i da uništi Krajinu, što joj bez pomoći muslimanske strane ne bi pošlo za rukom. Takođe, Hrvati u BiH dobili su svoje većinske kantone.

Istovremeno, sve što je Izetbegović dobio od tog sporazuma bilo je dio jednog entiteta – Federacije BiH, granice koje njegova vlada nije kontrolisala i nastavak mučnih političkih i etničkih tema koje i do danas nisu riješene.

Teško je u jednom tekstu nabrojati sve šanse koje je tadašnja muslimanska politika propustila zbog vjerskog sentimenta i političkog autizma tadašnjeg mulimanskog lidera i njegovih saradnika.

Izabrao je najgori politički plan po svoj narod i pogrešne saveznike u sukobu.

Jedino u čemu je ostao dosljedan do kraja jeste praćenje svoje duhovne zvijezde – sahranjen je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Aliju Izetbegovića Zapad je godinamo predstavljao kao borca za “normalnu i građansku BiH”.

Koliko su “Islamska deklaracija”, šehidi i borci iz arapskih zemalja “građanske i multietničke vrijednosti” – toliko je i Izetbegović bio “moderan i evropski usmjeren političar”.

Jedno se mora priznati – njegova politika preživjela je u velikom dijelu današnje bošnjačke elite i javnosti.

Međutim, kao što je to bio slučaj i za vrijeme Izetbegovićeve vladavine – što je više “bosanskog fanatizma” – manje je Bosne. A o Hercegovini da se i ne govori.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

IZETBEGOVIĆ SPRIJEČIO MIR – Jadovno 1941.

“Alija Izetbegović je korumpirani fundamentalista” – Jadovno …

IZETBEGOVIĆ KREIRAO BROJ STRADALIH – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top