Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

“DRŽAVNIK” KOJI JE PROPUSTIO SVE ŠANSE

Datum objave: ponedeljak, 19 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+

Alija Izetbegović je, među svim jugoslovenskim političarima, devedesetih godina držao u rukama “najbolje karte”. Nuđene su mu razne političke opcije, a on je izabrao onu koja njegovom narodu daje najmanje

Alija Izetbegović
Alija Izetbegović

Piše: Nenad TADIĆ

Aliju Izetbegovića u bošnjačkoj javnosti smatraju “tolerantnim, mudrim političarem i modernim demokratom”, dok ga pola BiH doživljaja kao priučenog političara koji je BiH uveo u strašan građanski rat zbog svojih pogrešnih procjena i vjerskog fanatizma.

Izetbegović je pisac “Islamske deklaracije” (koje se nikada nije javno odrekao), u kojoj se, između ostalog, navodi da će društvo živjeti u skladu sa islamskim običajima čim muslimani dobiju odlučujuću većinu.

Izetbegović je za vrijeme rata od 1992. do 1995. godine, kako navode mediji u Sarajevu, pokušavao da održi dobre veze i sa Istokom i sa Zapadom. Mnogi ga doživljavaju kao lidera koji je “spasio BiH” i učvrstio njene granice.

Ali, za sve te tvrdnje nema ni jednog jedinog argumenta, sem nacionalnog sentimenta zbog godišnjice njegove smrti.

Alija Izetbegović je, među svim jugoslovenskim političarima, devedesetih godina držao u rukama “najbolje karte”. Nuđene su mu razne političke opcije, a on je izabrao onu koja njegovom narodu daje najmanje.

Tako je Izetbegoviću ponuđeno da BiH ostane u sastavu skraćene Jugoslavije sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom. Pritom, dobio je garancije da neće biti nikakvih unutrašnjih granica u BiH, da će na saveznom nivou vladati nacionalni i republički paritet, a njemu je nuđeno da bude prvi predsjednik te zemlje.

Taj plan Izetbegovićevi saradnici i istaknute ličnosti Adil Zulfikarpašić i Muhamed Filipović prihvataju, što u početku čini i Izetbegović, a potom plan odbacuje.

Slijedi Lisabonski papir EU medijatora Žozea Kutuljera, kojim Srbi prihvataju nezavisnost BiH, a ona postaje federalna država sačinjena od nekoliko kantona. Izetbegović prihvata plan, pa ga potom odbija.

Tokom najvećih ratnih užasa Izetbegović odbija još dva plana – plan o više kantona Vens-Ovena, a onda i Oven-Stoltenbergov plan o tri federalne jedinice.

Izetbegović tada nudi srpskoj strani da za pet godina organizuje referendum i izjasni se da li želi da živi u BiH. Ubrzo i taj plan odbacuje.

Svaki plan nudio je muslimanima sve nepovoljnija rješenja, da bi Izetbegović na kraju, poslije otvorene prijetnje SAD da će dići ruke od BiH, u Dejtonu prihvatio rješenje o dva entiteta sa svim prerogativima država, pri čemu je njegov narod dobio malo više od 30 odsto teritorije (unutar Federacije BiH).

Možda najgora politička odluka bila je ona o vojnom savezu sa Hrvatskom. Dogovorene su zajedničke operacije protiv Srba, kojima se kasnije pridružila ratna avijacija NATO-a.

Hrvatska je tim sporazumom i uvođenjem muslimana u rat uspjela da uspostavi vlast na cijeloj teritoriji i da uništi Krajinu, što joj bez pomoći muslimanske strane ne bi pošlo za rukom. Takođe, Hrvati u BiH dobili su svoje većinske kantone.

Istovremeno, sve što je Izetbegović dobio od tog sporazuma bilo je dio jednog entiteta – Federacije BiH, granice koje njegova vlada nije kontrolisala i nastavak mučnih političkih i etničkih tema koje i do danas nisu riješene.

Teško je u jednom tekstu nabrojati sve šanse koje je tadašnja muslimanska politika propustila zbog vjerskog sentimenta i političkog autizma tadašnjeg mulimanskog lidera i njegovih saradnika.

Izabrao je najgori politički plan po svoj narod i pogrešne saveznike u sukobu.

Jedino u čemu je ostao dosljedan do kraja jeste praćenje svoje duhovne zvijezde – sahranjen je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Aliju Izetbegovića Zapad je godinamo predstavljao kao borca za “normalnu i građansku BiH”.

Koliko su “Islamska deklaracija”, šehidi i borci iz arapskih zemalja “građanske i multietničke vrijednosti” – toliko je i Izetbegović bio “moderan i evropski usmjeren političar”.

Jedno se mora priznati – njegova politika preživjela je u velikom dijelu današnje bošnjačke elite i javnosti.

Međutim, kao što je to bio slučaj i za vrijeme Izetbegovićeve vladavine – što je više “bosanskog fanatizma” – manje je Bosne. A o Hercegovini da se i ne govori.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

IZETBEGOVIĆ SPRIJEČIO MIR – Jadovno 1941.

“Alija Izetbegović je korumpirani fundamentalista” – Jadovno …

IZETBEGOVIĆ KREIRAO BROJ STRADALIH – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top