fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У Ротердаму одржана трибина о страдању Срба у логору НДХ Земун

У Земуну, на јеврејском делу градског гробља налази се највећа појединачна масовна гробница Срба, побијених у ери Покоља од стране НДХ.
Свете Тројице у Ротердаму; ФОТО: Јадовно 1941.

Пише: Дамир Мариновић

Српска православна парохија Свете Тројице у Ротердаму организовала је трибину на тему „Страдање Срба у логору НДХ Земун“ у недељу, 19. маја 2024. године, након Свете Литургије.

Предавач је био др Душан Басташић, оснивач и председник удружења грађана „Јадовно 1941.“ из Бањалуке. Доста заинтересованих је присуствало овом значајном догађају и сазнали су више о историјским дешавањима и стравичним страдањима Срба у логору НДХ Земун.

Др Басташић се за организацију трибине посебно захвалио часним Оцима парохије Свете Тројице у Ротердаму и члану удружења Јадовно 1941. Небојши Капетини из Ден Хага.

Трибини је присуствовао и господин Миленко Мишић, представник српског народа и Р. Српске у Амбасади БИХ у Холандији.

др Душан Басташић; ФОТО: Михаило Хаџи-Ценић

Ево неколико занимљивих чињеница изнетих на предавању:

  • Концентрациони логор НДХ у Земуну био је стратиште Срба чија тела леже у највећој појединачној масовној гробница са преко 6.500 жртава сахрањених на једном месту у на јеврејском делу градског гробља у Земуну.
  • Званичан назив логора је Земун (Semlin), а не Старо Сајмиште како се углавном спомиње у медијима.
  • Постоји дуготрајна заблуда да је логор Земун био искључиво јеврејски логор и да су жртве биле готово само Јевреји, што наравно није тачно јер је убедљиво највећи број страдалих српске националности.
  • Према истраживањима Анкетне Комисије након ослобођења Београда, у логор Земун је од октобра 1941. до јула 1944. доведено око 100.000 људи, углавном Срба, од којих је око 40.000 страдало, укључујући 7.142 Јевреја.
  • Још једна неистина која се појављује у антисрпској литератури и медијима је да је Србија била прва „јуден фрај“ територија у окупираној Европи, и да је логор Сајмиште био организован од стране српских колаборационистичких власти у решавању јеврејског питања. Логор Земун се налазио на територији Независне Државе Хрватске и био је под искључивом контролом немачких војноуправних органа у Србији, што је добро познато у историографији.
  • Једна мање позната чињеница је да је логор Земун 1944. године бомбардован од стране савезничке авијације, што је довело до смрти једног броја логораша.

Иако се још увек мало зна о многим српским стратиштима, удружење грађана „Јадовно 1941“ је маја месеца 2019. године организовало прво молитвено-комеморативно сабрање над масовном гробницом у част српским жртвама страдалим у логору Земун.

Ове жртве су сахрањене без крста и опела у масовну гробницу на јеврејском делу земунског гробља на Гардошу.

Ове године, Крсни ход је одржан 18. маја ове године од храма светог Архангела Гаврила у Земунском парку, до Земунског гробља са преко 300 учесника.

Према подацима из документа о злочинима у Војводини, у логору је страдало око 40.000 људи, укључујући око 17.000 Срба из централне Србије, десетине хиљада Срба из Лике, Баније, Кордуна и Босне, као и Сремаца и Јевреја. На јеврејском делу земунског гробља на Гардошу сахрањена су тела 6.500 српских жртава.


Везане вести:

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: