Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

76 godina od zločina genocida NDH nad Srbima u Hercegovini 2. juna 1941.

Udrežnje

Nevesinjski srez

Pokolj u selu Udrežnje

U svanuće u srpsko selo Udrežnje (oko 8 km putem južno od Nevesinja ) upalo je oko 60 većinom domaćih  i nešto  pridošlih zapadno hercegovačkih ustaša. Pošli su prema seoskim kućama i ispred  njih  redom ubijali domaćine i druge odrasle muškarce koje su zatekli.  Toga jutra, za kratko vrijeme ubili su 27 nedužnih ljudi, a dvije žene ranili.  Pri ulasku u selo  zločinci su ušli prvo u kuću  Peka  Kljakića i digli iz kreveta njegova dva sina Veljka od 16 i Miloša od 19 godina.  Ubili su ih na vratima seoske  crkve, a Miloša su dodatno proboli nožem.  Potom su provalili u crkvu , popalili i uništili  knjige i drugi  inventar, a odeždama su pokrili tijela braće Kljakić.

Gatački srez

Zločin u selu Stepen

U 1 sat ujutro, u kuću Blagoja Šarovića (55) upao je ustaški povjerenik Herman- Krešo Togonal, sa grupom muslimana iz okoline, međ kojima su bili Husnija Tanović i Husnija, Rašid i Ibrahim Hebib, svi iz sela Cernice.  Odmah po upadu pendrecima su tukli domaćina i suprugu mu Jelu (50).  Zatim je u sobi, pred svim ukućanima Togonal hicima iz pištolja ubio nesrećnog Blagoja.

Od ovog dana započinje prikupljanje i zatvaranje u Sokolskom domu u Koritima Srba iz ovog i okolnih sela.

SND Prebilovci

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: