Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

75 godina od zaboravljenog genocida nad Srbima u Banijskom trokutu

Datum objave: nedelja, 29 septembra, 2019
Objavljeno u Banija, Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+

Prošlo je 75 godina od zločinačke akcije od 06.10.1944., kada su ustaške motorizovane postrojbe „Brzi Sklop“ iz Jasenovca u sadejstvu lokalnih ustaša i ustaša sa Dubičkih Krečana iznenada napale civilno stanovništvo 17 trokučanskih sela: Živaja, Šaš, Slovinci, Kostreši, Papići, Jasenovčani, Čapljani, Pobrđani, Meminska, Rausovac, Donji i Gornji Hrastovac, te srpske dijelove sela Timarci, Utolica, Mračaj, Cerovljani, Novoselci. Ustaškim obručem Dubica-Kostajnica-Sunja-Dubica bio je opkoljen Trokut.

Ustaška akcija pod radnim nazivom „Opkoli,obori,zakolji“ planirana je dugo sa vlastima NDH. Tog dana na kućnom pragu zaklano je i ubijeno ili odvedeno u logor Jasenovac ili u logor Dubičke / Baćinske Krečane, Stazu i dr.mjesta oko 1.200 žena, djece i staraca. Ustaše su sakupile i Kozaračku djecu koja su bila sklonjena po selima Banije i onu djecu koja su bila raspoređena kod hrvatskih porodica.

Veći dio Srba iz „Trokuta“ uspio je da pređe željezničku prugu u Gornjem Hrastovcu i da se spasi uz pomoć partizana koji su presjekli ustaški obruč. Nakon pokolja opljačkana je stoka i organizovan odvoz ostale pokretne imovine od strane ustaša i hrvata iz okolnih sela.

Pljačkom su se redovno snabdijevale oružane snaga NDH. Poslije pljačkaša, išle su dve grupe ustaša, prva je benzinom poljevala kuće i pomoćne objekte a druga palila. Spaljeno je oko 1500 kuća i nešto više od tog broja pomoćnih objekata. Uništeno je 6 škola, 3 trgovine i 2 crkve. Iza ovog krvavog ustaškog pira u srpskom dijelu Banijskog Trokuta ostala su samo zgarišta. Ovaj ustaški zločin imao je po današnjim standardima obilježje genocida i etničkog čišćenja.

Molitveni pomen i osveštanje spomen krsta na postradale Srbe u crkvi Sv. Nikole u Meminskoj 05.10.2019. u 12:30.

Krajem septembra 1944. ustaše iz Jasenovačkog logora u „Akciji Crkveni Bok“ prelaze preko Save i opkoljavaju sela Crkveni Bok, Ivanjski Bok i Strmen i ubijaju 200 srpskih civila a veći dio stanovništva odvode u logor Jasenovac. Glavni motiv napada je pljačka, uz izgovor da se iz tih mjesta planira napad na logor Jasenovac.

U Slabinji je 16.12.1943. zaklano 96 žena i djece.

U Utolici je 05.01.1944. ubijeno i spaljeno 112 stanovnika Novalića kose.

U januaru 1945 ustaše su poklale i zapalile preko 20 žena, djece i bolesnika u Gornjem Hrastovcu.

Sada pred 75. Godišnjicu ovog zločina u Banijskom Trokutu, grupa potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog zločina u saradnji sa Vijećima srpske nacionalne manjine Opština H. Dubica i Sunja i SPCO organizuju obilježavanje stradanja Srba sa Banije. Naša je moralna, ljudska i hrišćanska obaveza da poštujemo naše nevine civilne žrtve. Zato se organizuje molitveni pomen i sjećanje na postradale Srbe u crkvi Sv. Nikola u Meminskoj 05.10.2019. u 12,30 č. i osveštanje spomen krsta.

Izvor: Banija onlajn

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top