fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

75 godina od zaboravljenog genocida nad Srbima u Banijskom trokutu

Prošlo je 75 godina od zločinačke akcije od 06.10.1944., kada su ustaške motorizovane postrojbe „Brzi Sklop“ iz Jasenovca u sadejstvu lokalnih ustaša i ustaša sa Dubičkih Krečana iznenada napale civilno stanovništvo 17 trokučanskih sela: Živaja, Šaš, Slovinci, Kostreši, Papići, Jasenovčani, Čapljani, Pobrđani, Meminska, Rausovac, Donji i Gornji Hrastovac, te srpske dijelove sela Timarci, Utolica, Mračaj, Cerovljani, Novoselci. Ustaškim obručem Dubica-Kostajnica-Sunja-Dubica bio je opkoljen Trokut.

Ustaška akcija pod radnim nazivom „Opkoli,obori,zakolji“ planirana je dugo sa vlastima NDH. Tog dana na kućnom pragu zaklano je i ubijeno ili odvedeno u logor Jasenovac ili u logor Dubičke / Baćinske Krečane, Stazu i dr.mjesta oko 1.200 žena, djece i staraca. Ustaše su sakupile i Kozaračku djecu koja su bila sklonjena po selima Banije i onu djecu koja su bila raspoređena kod hrvatskih porodica.

Veći dio Srba iz „Trokuta“ uspio je da pređe željezničku prugu u Gornjem Hrastovcu i da se spasi uz pomoć partizana koji su presjekli ustaški obruč. Nakon pokolja opljačkana je stoka i organizovan odvoz ostale pokretne imovine od strane ustaša i hrvata iz okolnih sela.

Pljačkom su se redovno snabdijevale oružane snaga NDH. Poslije pljačkaša, išle su dve grupe ustaša, prva je benzinom poljevala kuće i pomoćne objekte a druga palila. Spaljeno je oko 1500 kuća i nešto više od tog broja pomoćnih objekata. Uništeno je 6 škola, 3 trgovine i 2 crkve. Iza ovog krvavog ustaškog pira u srpskom dijelu Banijskog Trokuta ostala su samo zgarišta. Ovaj ustaški zločin imao je po današnjim standardima obilježje genocida i etničkog čišćenja.

Molitveni pomen i osveštanje spomen krsta na postradale Srbe u crkvi Sv. Nikole u Meminskoj 05.10.2019. u 12:30.

Krajem septembra 1944. ustaše iz Jasenovačkog logora u „Akciji Crkveni Bok“ prelaze preko Save i opkoljavaju sela Crkveni Bok, Ivanjski Bok i Strmen i ubijaju 200 srpskih civila a veći dio stanovništva odvode u logor Jasenovac. Glavni motiv napada je pljačka, uz izgovor da se iz tih mjesta planira napad na logor Jasenovac.

U Slabinji je 16.12.1943. zaklano 96 žena i djece.

U Utolici je 05.01.1944. ubijeno i spaljeno 112 stanovnika Novalića kose.

U januaru 1945 ustaše su poklale i zapalile preko 20 žena, djece i bolesnika u Gornjem Hrastovcu.

Sada pred 75. Godišnjicu ovog zločina u Banijskom Trokutu, grupa potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog zločina u saradnji sa Vijećima srpske nacionalne manjine Opština H. Dubica i Sunja i SPCO organizuju obilježavanje stradanja Srba sa Banije. Naša je moralna, ljudska i hrišćanska obaveza da poštujemo naše nevine civilne žrtve. Zato se organizuje molitveni pomen i sjećanje na postradale Srbe u crkvi Sv. Nikola u Meminskoj 05.10.2019. u 12,30 č. i osveštanje spomen krsta.

Izvor: Banija onlajn

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: