fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

70 godina glinskih pokolja

Ove godine obilježena je 70-godišnjica ustaškog pokolja glinskih Srba u kome je pobijeno nešto manje od 400 ljudi. – Mi ćemo se okupljati i sjećati, ne samo zbog identiteta žrtava nego i zbog vere u zajednički život, poručio je Milorad Pupovac iz Gline svima onima koji su na sve moguće načine ometali sjećanje na pobijene Srbe pod izlikom da „nije vrijeme“ za jedan takav skup

Srpsko narodno vijeće, Srpska pravoslavna crkva, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“, antifašisti i građani Gline, uz visoko pokroviteljstvo
predsjednika Ive Josipovića, organizirali su komemorativni skup i parastos za žrtve više ustaških pokolja koji su počeli 12/13. maja 1941. godine u Glini.

Glina parastos

Liturgiju i parastos u punoj Crkvi Rođenja presvete Bogorodice služio je episkop gornjokarlovački Gerasim uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije, nakon čega je u Hrvatskom domu predstavljana knjiga Čedomira Višnjića i Drage Roksandića „Glina 1941“, rađena po zapisima Branka Vujasinovića kome su ustaše u maju 1941. ubile oca i rođaka.

Šest puta manje stanovnika
Jedan od autora knjige Čedomir Višnjić podsjetio je na hapšenja i pokolj Glinjana u maju, kao i na pokolj preko 1.000 seljaka u Banskom Grabovcu 25. jula u znak odmazde za ustaničku akciju, te na likvidacije 1.200 Srba iz kotara Vrginmost koje su izvršene 29/30. jula i 4/5. avgusta u crkvi koja je nakon toga srušena i na čijem se mjestu danas nalazi Hrvatski dom koji to ime nosi od 1995. godine. – Žrtve iz Vrginmosta su bili seljaci koji su prihvatili ustaške ponude da se pokrste pa da im se neće ništa dogoditi, rekao je Višnjić i dodao da Glina danas ima šest puta manje stanovnika nego prije 80 godina. – Onaj tko se ne zna nositi s prošlošću, neće se znati suočiti sa izazovima budućnosti, rekao je Drago Roksandić i naglasio da su ustaše pokoljem Srba u maju htjeli uništiti građansku klasu za koju su znali da se neće identificirati s njima, ali i da, srećom bezuspješno, stvore jaz između Hrvata i Srba. Roksandić je pri tome spomenuo i primjere hrvatsko-srpske suradnje u 20. vijeku.

Vjera u zajednički život
Parastos i komemoracija su održani i kod spomen-kosturnice na pravoslavnom groblju u Glini. Prisutnima su se obratili saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac i rukovodilac nevladine organizacije „Documenta“ Vesna Teršelič. – I pored onih koji na sve moguće načine ometaju okupljanje i sjećanje na pobijene Srbe, mi ćemo se okupljati i sjećati, ne samo zbog identiteta žrtava nego i zbog vere u zajednički život, rekao je Pupovac i dodao da nije dovoljno jedanput godišnje otići u Jasenovac i održati protokolaran govor, nego se treba podsjetiti i na Jadovno, Sloboštinu, Slabinju i druga stratišta.

Glina komemoracija

Vesna Teršelič kazala je da su žrtve u Glini – žrtve svih u Hrvatskoj i izrazila žaljenje zbog svake žrtve u oba rata. Podržala ja prijedlog SNV da se na zgradu Hrvatskog doma u Glini vrati spomen-ploča ali i da se domu vrati nekadašnje ime Spomen-dom, pod kojim je sagrađen 1969. godine na mjestu crkve u kojoj se desio pokolj. Vijence su položile delegacije SNV, ambasade Srbije, Sisačko moslavačke županije, saveza antifašističkih boraca, Sedme banijske divizije i srpske manjinske samouprave Gline i Petrinje.

Odsustvo glinskih funkcionera
Spomenimo da je tokom obilježavanja godišnjice stigla lažna dojava o bombi postavljanoj u hotelu Cassina u kome su se nakon parastosa okupili učesnici komemoracije, što je bila kulminacija protivljenja pojedinih stranaka i njihovih lokalnih čelnika održavanju skupa. Policija je pretpostavila da je dojava lažna pa je diskretno pretražila hotel, ne rekavši ništa učesnicima koji su ostali za stolovima. Hrvatska seljačka stranka protestirala je zbog najave preimenovanja Hrvatskog doma u (pred)ratni naziv Spomen-dom, ali i zbog toga što se uopće održava neki komemorativni skup osim parastosa na groblju. I druge stranke ocijenile su da „nije vrijeme“ za skup, o čemu je svjedočilo odsustvo glinskih zvaničnika iz hrvatskih stranaka s predstavljanja knjiga i parastosa na groblju.

Više fotografija pogledajte u multimediji

Nenad Jovanović

Izvor: SNV NOVOSTI

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: