Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

100 godina od velikog rata: Živko ’teo pos’o, kralj dao i kuću

Datum objave: ponedeljak, 18 januara, 2016
Veličina slova: A- A+
Živko J Damnjanović
Foto: Politika

Preci Živka J. Damnjanovića doselili su se u Mačvu krajem 18. veka iz valjevskog sela Kotešice. Familiju je u selo Glušci doveo Živkov pradeda Damnjan Ilić, poznatiji kao Damnjan Kotešinac, junak u čuvenom boju na Čokešini, koji se desio na Lazarevu subotu, 28. aprila 1804. godine. Iza Damnjana ostao je sin Milan, a u doba knjaza Miloša, kad se ustališe prezimena, postao je Damnjanović.

Milanov sin Jakov vojevao je u srpsko-turskim ratovima 1876–1878. godine i srpskom-bugarskom 1885. godine. Jakov je pošao u rat ostavivši ženu Jelicu sa sinom Živkom od godinu dana. Posle ratova rađala su im se deca, a u životu ostaše Petar, poznati mačvanski zidar – čiji je sin Svetislav umetnik i jedan od crtača kultnog romana „Mirko i Slavko” – Svetozar, dobar domaćin, i ćerka koju svi zapamtiše po imenu Seja.

Živko Damnjanovića posta u balkanskim i Prvom svetskom ratu vojnik – mitraljezac u slavnoj Drinskoj diviziji. Nije bilo bitke posle koje nije bio pohvaljen ili odlikovan. Riznicu odlikovanja čuvaju i danas njegovi potomci. Sa suprugom Savetom izrodio je sinove Hranislava, Svetislava i Mihaila i ćerke Bosiljku, Koviljku i Bebu.

U povlačenju srpske vojske 1915. godine jedinica u kojoj je bio Živko zadesila se kod Kuršumlije, na prevoju Prpolaca. Živko i njegov pomoćnik Rade Bosanac bili su na isturenom položaju, ispod Kuršumlijske banje. Naredba o povlačenju, nekim čudom, nije stigla do njih.

Kad je austrijska i bugarska vojska uveče naišla shvatili su da su sami i zaboravljeni. Na položaju je ostalo mnoštvo municije, bombi i mitraljeza. Živko i Rade su odlučili da se bore do poslednje kapi krvi. Uvereni da će poginuti, izljubili su se i oduprli neprijatelju tako što su iz nekoliko mitraljeza naizmenično pucali i bacali bombe sa visine u klanac. Tako je trajalo skoro do zore. Austrijska vojska je odustala od prolaza kroz klanac kod Kuršumlijske banje. Taman toliko je bila zadržana da je Glavni štab Srpske vojske, u kojem su bili kralj Petar i regent Aleksandar, uspeo da se povuče na bezbedni položaj Prepolac.

Živko i njegov pomoćnik Rade stigli su u svoju jedinicu. Na Živkove grudi regent Aleksandar je okačio Karađorđevu zvezdu sa mačevima, a na Radove grudi Zlatnu medalju „Miloš Obilić”. Odmah posle rata kralj Aleksandar je dolazio u Mačvu i tražio da vidi Živka mitraljesca iz Glušaca. Kralj je Živka primio vidno i upitao:

– Živko, šta mogu ja da učinim za svog ratnog druga?

– Vaše veličanstvo, ja sam kovač, pa ako možete da me zaposlite u Maloj Mitrovici, u brodogradilištu! – odgovorio je Živko, onako vojnički u stavu mirno pred svojim kraljem i komandantom.

Kralj Aleksandar se nasmejao, zagrlio Živka i gledajući po narodu koji je došao na njegov doček rekao:

– Ovakvi junaci zaslužuju uvek mnogo više nego što traže!

Živko J. Damnjanović sa porodicom je prešao u Malu Mitrovicu koja je postala Mačvanska Mitrovica tek 29. februara 1940. godine. Bio je kovač u brodogradilištu do penzije. Preminuo je u 80. godini.

Kralj Aleksandar se postarao da država podigne kuću za njegovog ratnog druga Živka. Danas u Mačvanskoj Mitrovici jedan deo od brojne porodice Damnjanović, čija je glava Nenad, unuk Živkov od sina Hranislava, žive u Ulici Svetislava Damnjanovića, po imenu Živkovog sina, junaka iz Drugog svetskog rata, koji je poginuo u partizanima boreći se protiv fašizma.

Politika, Miomir Filipović

Izvor: ISKRA

Vezane vijesti:
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top