fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Обиљежавање 100 година од интернације Срба

Светом архијерејском литургијом, коју у Храму Светог Петра и Павла у Добоју служи Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Хризостом, јутрос је настављено обиљежавање 100 година од интернације Срба у први организовани логор у цивилизованој Европи гдје је 12.000 лица изгубило живот.

Владика зворничко-тузлански Хризостом
Владика зворничко-тузлански Хризостом

Након литургије биће служен и парастос у Храму Светог Петра и Павла, док је за 11.00 часова планирано полагање вијенаца на споменик логорашима.

У Добоју је јуче отворена изложба фотографија и докумената добојског логора. Ријеч је о првој изложби тог типа у 100 година. Одржана је и духовна академија.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је раније да су аустроугарске власти прве српске цивиле довеле у логор 27. децембра 1915. године, те да је укупно кроз логор прошло 45.751 Срба, од којих око 17.000 жена и дјеце.

Савановић, који је уједно и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, навео је да је логор организован из настојања Аустро-Угарске да, након побједа Србије на Церу и Колубари, у Подрињу створе тампон зону у којој не би живјели Срби, што је још један доказа аустроугарске тежње да унизи, уништи и расели Србе.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова организује обиљежавање 100 година од интернације Срба у добојски логор.

 

Извор: srna

 

Везане вијести:

Владика Хризостом: Заборав – велика опасност за Србе

Аустроугарска покушала да уништи српско национално oсјећање

Обиљежавање 100 година од формирања првог логора у Европи

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: