Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Задржали новац преживелих жртава Холокауста

Датум објаве: четвртак, јануар 24, 2019
Величина слова: A- A+

Савез јеврејских општина, век од оснивања и Међународни дан сећања на страдале, дочекао подељен и ван европских институција.

Са конференције Савеза јеврејских општина Фото Тањуг
Са конференције Савеза јеврејских општина Фото Тањуг

Први пут у својој историји, и то у години када обележава век од оснивања, јеврејска заједница у Србији неће учествовати у раду Генералне скупштине Европског јеврејског конгреса. Разлог за то је спор између два руководства Савеза јеврејских општина, због чега је у току поступак пред Апелационим судом.

О овоме су у среду јавност обавестили новоизабрани, али непотврђени председник СЈО Игор Гинзберг, као и председници јеврејских општина Београд – Данило Медић, Земун – Ненад Фогел, и Kикинда – Невена Kнежевић, док је председник ЈО Приштина Добрица Прлинчевић потписао заједничко саопштење. У њему се осуђује понашање досадашњег председника СЈО Роберта Сабадоша и рабина Исака Асиела. На душу им се ставља ненаменско трошење новца и разбијање јеврејске заједнице. Ове четири општине, иначе, обухватају 70 одсто укупног чланства.

Aлександар Нећак
Aлександар Нећак

Спор је настао када је, 1. јула прошле године, на ванредној изборној скупштини смењен Сабадош јер није „у складу са законом усмерио 950.000 евра које је СЈО добио од државе по Закону о отклањању последица Холокауста“. По речима Александра Нећака, члана новоизабраног ИО СЈО, око 500 Јевреја који су преживели Холокауст, од којих око 300 и даље живи у Србији, добило је само половину законом загарантоване своте, а остатак је уложен у инвестициони фонд.

– Kоцкали су се новцем из државног буџета (49 милиона динара, прим. аут.) да би зарадили на каматама. Kада смо то открили, новац је повучен из инвестиционог фонда – каже Нећак.

Сабадош је поднео тужбу Вишем суду у Београду против четири општине које су организовале ванредну скупштину. Виши суд огласио се ненадлежним, а сада се чека одлука апелације да би Министарство правде довршило регистрацију новог руководства.

Ненад Фогел додао је да су у извештајима Надзорног одбора, који је именовала држава, утврђене многобројне неправилности. Сабадошу се на душу, поред осталог, ставља исплата два и по милиона динара приватницима за организацију сусрета „Лимуд кешет“, неисплаћивање новца неким општинама, покушај гашења ЈО Приштина…

Аврам Израел, члан ИО СЈО, најавио је низ догађаја којима ће бити обележен 27. јануар, Међународни дан сећања на жртве Холокауста.

ТОПОВСKЕ ШУПЕ

Бивше руководство ЈО Београд заложило се за рушење објеката Топовских шупа на месту где је планиран шопинг-мол, и постављање меморијалног зидића, рекао је Данило Медић. Садашња управа инсистира да оба објекта Топовских шупа остану сачувана, макар и измештена.

Аутор: В. Црњански Спасојевић

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top