Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

За злочин над Србима у Ливну укупно 2,5 године затвора

Датум објаве: среда, јун 14, 2017
Величина слова: A- A+

За ратни злочин против српског цивилног становништва у Ливну Суд БиХ првостепено је осудио на укупно двије и по године затвора Муамера Јашаревића и Сеада Велагића, док је Зденко Андабак ослобођен.

Здање Суда БиХ у Сарајеву (Фото: www.sudbih.gov.ba)
Здање Суда БиХ у Сарајеву
(Фото: www.sudbih.gov.ba)

Јашаревић је осуђен на годину и шест мјесеци за нечовјечно поступање према два затвореника и мучење једног, као извршилац и саизвршилац, док је Велагић као саизвршилац осуђен на годину дана затвора због нечовјечног поступања према два затвореника у Основној школи „Иван Горан Ковачић“.

Судско вијеће утврдило је да су ова дјела Јашаревић и Велагић починили као припадници Војне полиције Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Ливно, преноси Бирн.

Вијеће није нашло доказаним да су Јашаревић, Андабак и Велагић учествовали у удруженом злочиначком подухвату, да је почињен на подручју Ливна, нити да су учествовали у насилном пресељењу српског становништва, незаконитом затварању и доприношењу систему злостављања.

На основу тога, Јашаревић и Андабак су по командној одговорности, коју им је Тужилаштво БиХ стављало на терет, ослобођени по 17 тачака оптужнице, као и за пет за што су директно оптужени. Велагић је ослобођен за двије тачке оптужнице којима су му на терет стављена злостављања два затвореника.

Вијеће није нашло доказаним да су Андабак и Јашаревић имали наредбодавну улогу и функције како је Тужилаштво БиХ навело у оптужници.

Првостепеном пресудом ослобођени су трошкова плаћања поступка. Јашаревићу и Велагићу су продужене мјере забране, а Андабаку укинуте.

На ову пресуду постоји могућност жалбе Апелационом одјељењу Суда БиХ.

Оптужница је теретила Андабака, Јашаревића и Велагића за затварање, мучење и убиство српских цивила у Ливну.

Андабак је био командант Војне полиције ХВО-а за Оперативну зону сјеверозападна Херцеговина, Јашаревић његов замјеник, а Велагић припадник криминалистичке службе Војне полиције ХВО-а.

Оптужница је теретила Андабака и друге да су у оквиру широког и систематичног напада Војне полиције ХВО на српско цивилно становништво у Ливну, од априла 1992. до јула 1993. године, противзаконито затварали и мучили цивиле у школи „Иван Горан Ковачић“.

Суд БиХ је 28. априла 2015. године потврдио оптужницу која Андабака, Јашаревића и Велагића терети за кривично дјело злочини против човјечности.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Пажин: Толико су ме тукли да сам свијест губио осам пута

Суђење за злочине над Србима у Ливну | Јадовно 1941.

Затворени Срби у Ливну скривани од Црвеног крста | Јадовно …

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top