Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Владо Шипчић – последњи четник; оружану борбу је водио са комунистима до 1957. године

Датум објаве: четвртак, септембар 21, 2017
Величина слова: A- A+

Владо Шипчић је био српски четнички командант, који је остао упамћен као последњи преостали четник из Другог светског рата. Рођен је 12. маја 1924. у селу Мала Црна Гора на Дурмитору, Краљевина Југославија. Убијен је 29. јула 1957. године. Шипчићеву четничку групу су побије јединице државне безбедности ФНРЈ јула 1957. у околини Пљеваља. Тада је имала само седам чланова.

Владо Шипчић
Владо Шипчић

Шипчић је приступио Југословенској војсци у Отаџбини 1941. године. У то време био је млад војник, имао је само 17 година. Током 1943. године, постао је најмлађи официр у четничким јединицама, који је водио борбе на просторима Црне Горе, Босне и Херцеговине.

Владо је легенда српског народа,који је био изузетно омиљен код Срба као оличење правде и слободе, човек који је остао веран српској традицији, вери, Краљy и Oтаџбини до последње капи своје крви. Владимир је био последњи четник који је остао да се бори против Јосипа Броза и његовог комунистичког режима.

Шипчић се пуних шеснаест година борио против комуниста, хајдуковао је 12 година после Другог светског рата. Живео је по пећинама и шумама. Cкривао се у крајевима око тромеђе Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

Више од 10 година је владао страх у тим крајевима због њега.

Због брдовитог терена и густе шуме, комунистичка полиција и војска га нису могле наћи. Ударао је и нападао неочекивано на разним местима и од власти отимао храну и остале потрепштине које је делио са својим јатацима.

Обичном народу није никад ништа нажао направио, само су се они који су били у партизанима од њега бојали.

Веровало се да је јачи од војске и полиције и да му ништа не могу. Никако нису могли открити где се налазиo, јер је стално мењао терен и ударао тамо где су се најмање надали. Приче о његовом лукавству, храбрости и надљудској снази су невероватне, што га је учинило легендом тих крајева.

Познат је случај када је био опкољен од стране ОЗНЕ и сатеран на литицу испод које је била провалија и ток реке Дрине. Немајући избора, одлучио се на скок са огромне висине у набујалу Дрину, a који је успео чак и да овековичи фотографијом једaн агент ОЗНЕ, који се налазио на другој страни реке. Приликом те акције, тројица његових сабораца су убијена, али је он тим скоком успео да избегне сигурну смрт.

Владо Шипчић скаче у Дрину
Владо Шипчић скаче у Дрину

Под огромним притиском јавности, комунистичка полиција је дошла у очајну ситуацију. Како то да један човек може да надмудри и надјача читаве војне и полицијске структуре? Половином јула месеца 1957. године, кренула је најобимнија потера за последњим четником по брдима у околини Бијелог Поља. Издао га је рођак његовог покојног саборца, Милан Павловић, који је одвео агенте ОЗНЕ до скровишта.

27. јула, у раним јутарњим часовима, Владимир је лоциран у једној пећини дубоко у шуми. Тако опкољен, пружао је последњи отпор душманима, одбијајући њихов предлог да се преда. У тренутку када му је преостало свега два метка у пиштољу, свестан да се нашао у безизлазној ситуацији, сам себи пресуђује.

Владо Шипчић је био је последњи Краљев војник. Пре њега ликвидирани су сви припадници његове чете.

Његова група је била у саставу:

Kомандант Владимир Шипчић
Божо Бјелица
Српко Меденица
Иван Шљукић
Момчило Дакић
Мирко Ковачевић
Милан Матовић
Блашко Јегдић

Вечна им слава и хвала!

Извор: Магацин Портал

Везане вијести:

Смајо Феровић, стари српски четник | Јадовно 1941.

Четник коме су партизани подигли споменик | Јадовно 1941.

Жртве Косиња вапе за вјечним миром (Осврт на чланак „Крв …


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

3 komentara za Владо Шипчић – последњи четник; оружану борбу је водио са комунистима до 1957. године

  1. Mlađen je napisao:

    Vlado Šipčić je lično ubio srpskog domaćina Ratomira Mićovića u selu Tmor u Ruđanskoj opštini. Ubistvo je izvršio u domaćinovoj kući pred 5-oro dece i pred suprugom. Kažu da je to uradio zbog sumnje da Ratomir sarađuje sa OZNOM. Ratomir je prethodno bio dobio zemlju i kuću u Lazarevu u Vojvodini, a to se smatralo sumnjivim. Ratomir se 1947. vratio iz Vojvodine i odustao od kolonizacije, a ubistvo se dogodilo 1953. Ovo su mi pričao Ratomirov brat Lazar, tj.moj otac.

  2. Милош je napisao:

    На територији Фоче задња јединица се предала 1958, после злочина од стране партизана над краљевом војском 1945 било је случајева да су неки партизани који су од 1941 били у првој пролетерској прешли у четничке јединице после 1945 због неправде видевши партизанске злочине према заробљеним србима из Србије који су пошли пред Краља у Требиње.

  3. Nikola Milovančev je napisao:

    Посљедња преживјела група је била у Лици, задњих година неактивна, 1963. су покушали да се пробију према Италији и убијени су при том покушају 1963, мислим код Илирске Бистрице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top