Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

У Београду 21. маја, филм „Крст над јамом“ и изложба „Тамо где праведници почивају“. Понедељак, 21. мај у 18 часова, Палилула, Центар за културу Влада Дивљан, сцена и фоаје Стаменковић, Митрополита Петра 8 . Улаз бесплатан. Радујемо се Вашем доласку!

 

Удар на српски народ и језик

Датум објаве: петак, април 14, 2017
Величина слова: A- A+

Српска књижевна задруга о недавно усвојеној Декларацији о заједничком језику. Ковачевић: Научно неутемељено становиште да свако може да именује језик онако како жели

Проф. др Милош Ковачевић

Декларација о заједничком језику коју је до сада потписало скоро 8.000 људи из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе, из угла србистике, сама себи је противуречна, сматрају чланови Одбора за српски језик Српске књижевне задруге. Они, наиме, тврде да су хрватска, бошњачка и црногорска варијанта, које су политички проглашене језицима, само варијанте српског језика.

Реагујући на доношење Декларације у Сарајеву, коју су иницирали: ПЕН центар из Сарајева, Удружење Курс из Сплита, Центар за грађанско образовање из Подгорице и Удружење Крокодил из Београда. Професор Милош Ковачевић, председник Одбора, тврди да је она у ствари „перфидни“ напад на српски народ и језик“.

– Аутори декларације заступају научно неутемељено становиште да свако може тај заједнички језик да именује како жели, а познато је шта за Србе значи именовање српског језика, рецимо, „босанским“ – нестанак Срба и српског језика у Републици Српској и њихово утапање у такозване Босанце и босански језик – сматра Ковачевић. – Зато наведена декларација има за основни циљ „рјешавање“ српског нациналног и језичког питања у БиХ и Црној Гори, тако што ће се они превести у Босанце и Црногорце, остављајући могућност да српски језик као варијанта обитава само у Србији, а да се све српско у филологији преведе у србијанско.

Према мишљењу чланова Одбора, основни циљ овог документа садржан је у двема тврдњама: да су све четири постојеће варијанте (српска, босанска, хрватска и црногорска) равноправне и да се не може једна од њих сматрати језиком, као и да чињеница да се ради о заједничком полицентричном језику оставља могућност сваком кориснику да га именује како жели.

Чланови Одбора прихватају да је историјски и научно оправдано да се језик Срба назива српски језик док је књижевни језик Хрвата хрватскосрпски, Бошњака бошњачкосрпски а Црногораца црногорскосрпски.

ОТКРИВАЊЕ ТОПЛЕ ВОДЕ

У СКЗ тврде да међу потписницима Декларације има врло мало лингвиста, а да централни ставови треба да привуку филолошки слабо упућене да својом бројношћу дају дигнитет овом документу. Декларација, додају, није ништа до откривања топле воде, а њене основне ставове да се ради о једном те истом језику у четири земље србисти никада нису ни спорили.

Аутор: М. Љ. П.

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Како су декларатори Србима наменили тек једну варијанту …

У Сарајеву представљена Декларација о заједничком језику …

Потписана Декларација о заједничком језику | Јадовно 1941.

Законом заштитити ћирилицу | Јадовно 1941.

Политичари и лингвисти заједно да чувају српски језик и …
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top