fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ZAKONOM RIJEŠITI POLOŽAJ ŽENA ŽRTAVA RATA

Bozica_Zivkovic_Rajilic-75064facUdruženje žena žrtava rata Republike Srpske uputilo je u Narodnu skupštinu Srpske inicijativu za donošenje zakona o položaju žena koje su preživjele razne oblike troture i silovanja u zatvorima, logorima, sabirnim centrima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Republika Srpska za 20 godina mira nije nikad donijela konkretne pravne akte po kojima bi ova populacija, ova potpuno marginalizovana grupa mučenica, mogla da ostvari svoja prava“, izjavila je Srni predsjednik ovog udruženja Božica Živković-Rajilić.

Ona je napomenula da je mali broj članova Udruženja bio u nekoj mogućnosti da ostvari bar djelimično priznanje od Republike Srpske dok je funkcionisao Zakon o civilnim žrtvama rata, ali je i ta mogućnost ukinuta 31. decembra 2007. godine.

„Prema tom bivšem zakonu postavljeni su nemogući uslovi za dokazivanje preživjelih muka. Tražena je medicinska dokumentacija neposredno poslije rata ili iz doba rata. Većina ovih žena poslije razmjene nije znala kuda ide i kome. Najveći broj žena nije imao ni najminimalnija sredstva da se obrati ljekaru, a ona koja je i otišla čime je mogla dokazati da je silovana, premlaćivana, psihički iscrpljivana“, istakla je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, u svim zemljama regiona, uključujući i Federaciju BiH, riješen je problem žena žrtava rata, izuzev u Republici Srpskoj.

Rajilićeva je izrazila nadu da će parlament Republike Srpske prihvatiti ovu inicijativu, te da će određeni broj članova ovog udruženja, u saradnji sa nadležnim ministarstvima, učestvovati u izradi prijedloga zakona.

Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske okuplja više od 250 žena koje su u vrijeme proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata preživjele silovanja, fizička i psihička zlostavljanja u zatvorima i logorima koje su kontrolisale snage takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

kebini dokumenti dokaz da srpske žrtve govore  – Jadovno 1941.

DAN KADA JE POČEO NAPAD NA SRBE – Jadovno 1941.

KOJIĆ: NAREDBA HVO-a O SEKSUALNOM ZLOSTAVLjANjU 

CILj – STATUS UDRUŽENjA OD REPUBLIČKOG  – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: