fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SRBIMA SE NAMEĆE HRVATSKO-KOMUNISTIČKO TUMAČENjE PROŠLOSTI

Dušan Bataković

Dušan Bataković

Direktor Balkanološkog instituta SANU Dušan Bataković rekao je da se vremenom, uz sinhronizovano dejstvo srodnih nauka i medija, Srbima postepeno nameće hrvatsko komunističko tumačenje prošlosti kao uvod u stvaranje osjećanja trajne krivice i razvijanje kompleksa niže vrijednosti.

„Danas se sve češće čuje da smo mi mali narod, što je opipljiv rezultat orkestriranih nastojanja da se kroz sistematsku satanizaciju i omalovažavanje, kod Srba stvori trajno osećanje nemoći i slabo prikrivenog stida. Da li je Izrael mala zemlja, a Jevreji mali narod?“, izjavio je Bataković za „Blic“.

On je istakao da su Srbi, uz sve slabosti, brojem nanevelik narod, ali su veliki narod po istoriji, kulturi, nauci, umjetnosti i slavnim ličnostima.

Bataković je naveo da su ozbiljan problem „profesionalni istoričari“, koji iz ideoloških, nacionalističkih ili realpolitičkih razloga sistematski učitavaju negativno tumačenje srpske prošlosti, svodeći je na etničko čišćenje.

„Cilj ovih `povesničara`, kojim iz moralno sumnjivih pobuda često asistiraju i pojedini ovdašnji istoričari, jeste da se poruke srpske istorije trajne vrednosti obesmisle, a samopoštovanje i ponos na slavnu prošlost u narodu relativizuju“, istakao je Bataković.

On je ocijenio da su Srbi još „žrtve komunističke propagande“ i da su „okovani lancima veoma uticajne udbaško KOS-ovske strukture komunizma“, čiji reformisani štićenici i njihovi potomci iz sjenke vladaju Srbijom i guše njene potencijale.

Govoreći o Kosovu, Bataković je poručio da se svi oni koji bi da zauvijek otpišu Kosovo, prvo odreknu 15 odsto svoje najvrednije imovine.

„Ko se odrekne jednog dela svoje državne teritorije, koja pri tome važi za svetu zemlju srpskog naroda, daje pun legitimitet svakom drugom separatizmu unutar naših granica“, istakao je Bataković.

On je ponovo ukazao na opasnost od uspostavljanja albanske pravoslavne crkve na Kosovu, koja bi preuzela srpsku baštinu. ​

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

ALBANCI ŽELE DA PROGLASE NEZAVISNU KOSOVSKU CRKVU

O hrvatskim udžbenicima istorije – Jadovno 1941.

AKADEMIK VASILIJE KRESTIĆ – Milost Hrvata kupujemo …

Ostala stradišta – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: