Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Истина о учешћу Хрвата у НОБ-у

Датум објаве: петак, јун 9, 2017
Објављено у Остала стратишта
Величина слова: A- A+
Партизани улазе у Загреб 1945.
Партизани улазе у Загреб 1945.

„Политика“ jе писала о хвалисању хрватског политичког врха антифашизмом. Тврде да jе „Хрватска током Другог светског рата имала наjвеће учешће у антифашистичким снагама међу становништвом у окупираноj Европи“, додаjући да jе „грађана Хрватске наjвише било у партизанским jединицама током рата”, што ниjе спорно када се ради о грађанима Хрватске.

Спорно jе броjно учешће Хрвата у партизанским jединицама Хрватске. Према подацима из фељтона обjављеног у дневном листу „Политика” током маjа 1995. године, први хрватски корпус имао jе на дан 27. jула 1943. године 6.230 бораца. Од тога броjа Срби су чинили 5.910 бораца. Хрвата jе било 305, муслимана десет, Црногораца четири и jедан Италиjан. Већ у наредном извештаjу (нема датума), корпус jе нарастао на 9.560 бораца. Од тога броjа Срба jе било 8.953 борца, Хрвата 558 и осталих 49.

Слично стање jе било и у партизанским одредима Хрватске. Кордунашки партизански одред имао jе 19. августа 1943. године 756 бораца, међу коjима jе било 746 Срба и Хрвата десет. Баниjски одред имао jе у то време 631 борца, од коjих Срба 590 и Хрвата 41. Други хрватски партизански корпус основан jе у пролеће 1943. године. Августа исте године имао jе 9.408 бораца, од коjих Срба 6.639, Хрвата 2.508, Мађара 101, муслимана 84 и осталих 77 бораца.

Већници АВНОЈа из Хрватске иницирали су 6. 12. 1942. године стварање ЗАВНОХа, у коjем jе био 41 Србин, што jе чинило 37 одсто, сразмерно учешћу Срба у структури становништва Хрватске. Као признање Србима из Хрватске за учешће у НОР-у, ЗАВНОХ jе на заседању 14. 10. 1943. године усвоjио резолуциjу коjом се Србима гарантуjе пуна равноправност са Хрватима у Хрватскоj.

У тачки 8. ове резолуциjе стоjи: „Нема, не смиjе и неће бити Хрватске, у коjоj Србима не би била заjемчена пуна равноправност и jеднакост са хрватским народом.“

На трећем заседању ЗАВНОХа, 9. маjа 1945. док jе рат jош траjао, усвоjена jе декларациjа у коjоj поред осталог пише: „Хрватски и српски народ у Хрватскоj потпуно су равноправни.“ Ова одредба из декларациjе била jе саставни део свих устава Хрватске од 1947. године, све до 22. децембра 1990. Председништво ЗАВНОХа jе одлуком 18. jула 1944. године гарантовало пуну равноправност ћирилице са латиницом и гарантовало предност ћирилице у школама са српском већином ученика. Каква су права имали Срби у Хрватскоj касниjе, ниjе непознато. Срби у Хрватскоj наjбоље то знаjу.

Воjислав Јевтимировић
Београд

Извор: ПОЛИТИКА,

Везане виjести:

милановић ниjе рекао истину о хрватима у партизанима

Партизани су из Хрватске протерани – Jadovno 1941.

Др Момчило Диклић: АНТИФАШИЗАМ У ХРВАТСКОЈ – Jadovno …


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

4 komentara za Истина о учешћу Хрвата у НОБ-у

 1. Vojislav je napisao:

  …do sada nisam video ni jedan natpis o kojem broju bitaka partizana na teritoriji BiH , TJ NDH pod nemackom zonom, gde se vidi da su „ofanzive“ bile protiv Ustasa i Domobrana / za ove druge dugo je bilo reci da je to bila „regularna vojska NDH, a da su Ustase SS NDH/…

 2. Велимир je napisao:

  Најпотпунији и најтачнији подаци о бројном односу Срба из Хрватске и Хрвата у антифашистичкој борби 1941 – 1945. године дати су у чланку „Срби у антифашистичкој борби на подручјима НДХ 1941 – 1945. године“ објављен у два наставка у ВОЈНОИСТОРИЈСКОМ ГЛАСНИКУ бр. 1 и 2 – 3 из 1995. године.

 3. Radmila Vuckovic je napisao:

  Sto se tice ucesce Hrvata u NOB: Interesantno je citati ratne dnevnike staresina jedinica gde se oslikava pravo stanje na terenu ko se borio i i kada su hrvati poceli da beze u partizane,Svi mi znamo da je to bilo pri kraju rata kada se videlo da Nemci gube rat. Od pocetka su uglavnom i jedino Srbi bezali od noza za goli zivot.

  Ti dnevnici su na internetu i interesantno da se citaju.

  Oni mogu sada sto god hoce da tvrde samo ima nas koji se secamo a i zapisano je
  mnogo iz toga vremena. Oni i antifasizam? Neka cute i mole se da ih kazna jos nije stigla.
  Radmila Vuckovic
  Slavonka

 4. Свевлад Немањић je napisao:

  Усташе су потоњи Брозови комунисти махом сви били и напредовали до данас са својим потомцима…Шта рећи, нема даље!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top