fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Uklonjen spomenik s groba Hitlerovih roditelja: Austrijski neonacisti ostali bez omiljenog okupljališta

hitler

NADGROBNA ploča, koja označava grob roditelja Adolfa Hitlera u Austriji, danas je odstranjena s tog područja. Takvu odluku donijela je jedna od rođakinja Adolfa Hitlera, a njezin potez poduprle su lokalne vlasti, javlja BBC.

Prema riječima gradonačelnika Leondinga, gdje se spomenik nalazio, javila se žena koja je tvrdila da je rođakinja preminulih Aloisa i Klare Hitler te je zatražila da se spomenik odstrani. Lokalne vlasti bile su zadovoljne takvom odlukom, budući da su se kod spomenika Hitlerovih roditelja često okupljali ekstremni desničari. Na grobu bi ostavljali cvijeće i nacističke parole.

Budući da se žena odrekla grobnog mjesta, ono će biti prodano nekom drugome. Nije poznato što se dogodilo s posmrtnim ostacima Hitlerovih roditelja. Antifašističke udruge već su godinama lobirale da se spomenik ukloni, budući da su se neonacisti tamo redovito sastajali.

Izvor: index

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: