fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Osnovano Udruženje antifašista i boraca NOR-a

Doboj
Doboj

U Doboju je danas održana Osnivačka skupština Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR). 

Na Skupštini je odata pošta prošle godine preminulom predsjedniku Opštinskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a (SUBNOR) Marinku Gojkoviću, a zatim su prihvatili Program i Statut Udruženja, te za predsjednika Udruženja izabrali Bogdana Nikolića, kao i jedanaestočlani Upravni i tročlani Nadzorni odbor.

„Cilj Udruženja je njegovanje vrijednosti i tekovina NOR-a od 1941. do 1945. godine, kao i očuvanje istine o narodnooslobodilačkoj borbi i njenom doprinosu u pobjedi nad fašizmom“, rekao je Nikolić Srni nakon izbora.

On je pozvao prisutne na Skupštini, kao i sve građane, da sačuvaju sjećanja o tekovinama NOR-a i da ne zaborave one koji su se borili protiv fašizma i živote položili da bi mi svi slobodno i srećno živjeli.

U narodnooslobodilačkim i partizanskim odredima u Drugom svjetskom ratu, od 1941. do 1945. godine, sa dobojskog područja učestvovalo je 4 250 boraca, od kojih je 651 poginuo, a u ustaško-fašističke logore na području Nezavisne države Hrvatske odvedeno i ubijeno 635 boraca i civila.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: