Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Хрватска слави четврт вијека етничког чишћења Срба

Датум објаве: среда, јануар 18, 2017
Величина слова: A- A+

Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац оцијенио је да Хрватска ових дана није помпезно обиљежила само годишњицу своје независности, већ и четврт вијека етничког чишћења Срба који нису само прогнани него се покатоличују и похрваћују и на све начине, посебно оптужницама за ратне злочине, онемогућавају да се врате на дједовину.

Колона избјеглих Срба из Крајине
Колона избјеглих Срба из Крајине

Он је у изјави за Срну нагласио да ће наредни попис становништва у Хрватској 2021. године потврдити да је план Фрање Туђмана и осталих „очева Хрватске“ да Србе сведу на три посто и премашен, јер их по свему судећи тада у Хрватској неће бити ни толико.

„На попису 1991. године, према званичним подацима у Хрватској је било 582.000 Срба или 12,2 одсто. Југословена је на том попису било 106.000 или два одсто од укупног броја становника. Сви демографи са подручја Југославије се слажу да је најмање 80 одсто тих Југословена било Срби. На попису 2011. године у Хрватској је било 186.00 или 4,36 Срба“, рекао је Штрбац.

Он је нагласио да Хрватску од Срба нису очистиле само војне акције „Олуја“ и „Бљесак“ већ да се чишћење разним инструментима наставило и у „европској“ Хрватској.

„Урбани Срби се данас у Хрватској покатоличују и похрваћују. Тако Јовановићи постају Ивановићи, а Јовани – Ивани“, рекао је Штрбац.

Према подацима које је Штрбац добио од Српске православне цркве од рата на овамо у Хрватској је покатоличено око 30.000 православних Срба, а исто толико их је и похрваћено.

Он је нагласио да се Срби одлучују на тај корак да им дјеца, уколико их имају, не би била дискриминисана или да би сами, уколико су старије доби, могли да остану да живе без великих проблема.

„Свештеник Поповић из Загреба ми је рекао да се његов посао након `Олује` свео да издаје крштенице, како би Срби којим их је издао на основу њих били кризмани“, рекао је Штрбац.

Као илустрацију незаустављивог покатоличавања преосталих Срба у Хрватској Штрбац је навео свједочење његовог пријатеља – свештеника из Задра.

„Он ми је причао да му је само током једне године умрло 30 вјерника који су редовно долазили у цркву, а да је од тих 30 сахранио само двојицу покојника. Остале су, одлуком дјеце и породица сахранили католички свештеници. Звали су католичке свештенике да себе и своје најближе не би довели у опасност од реваншизма“, рекао је Штрбац.

Као један од највећих разлога због чега се не враћају „плодни и радно способни мушкарци, без којих нема будућности Срба у Хрватској“, Штрбац је навео процесе за ратне злочине.

„Хрвати су осмислили најперфиднији начин одржавања „демографске равнотеже“. Због оптужница, које се непрестано и изнова подиже у Хрватску се не може вратити најмање 100.000 Срба“, рекао је Штрбац.

Он је указао да су неки од инструмената да се Срби обесхрабре и трајно одустану од идеје повратка неријешено питање њихове имовине, пензија и низ других отворених питања, које Загреб очито не планира да ријеши, јер „подршку за своје нечињење имају у највећим центрима моћи“.

„Све им се толерише. Не дијеле они награде ових дана безвезе Геншеру и осталим који су заслужни. Као што су деведесетих пјевали `Данке Дојчланд`, јер знају они ко им је то све омогућио.. На челу су Ватикан и Њемачка“, закључио је Штрбац.

Извор: СРНА

Везане вијести:

„Олуја“, наш Саша и Колиндин цинизам балансери лицемјерјем …

Марија Милић: Олуја и послије Олује* | Јадовно 1941.

Олуја: Етничко чишћење под покровитељством НАТО-а …
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top