ДОКУМЕНТА О СТРАДАЊУ СРПСКОГ НАРОДА

Његово преосвештенство епископ зворничко- тузлански Хризостом на отварању изложбе у Зворнику
Његово преосвештенство епископ зворничко- тузлански Хризостом на отварању изложбе у Зворнику

ЗВОРНИК, 22. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом вечерас је у Зворнику, отварајући изложбу о теми "Митрополија зворничко-тузланска уочи и за вријеме Првог свјетског рата /1891-1918/", рекао да сачувана документа и фотографије враћају стотину година уназад и приказују муку и патњу српског народа на овим просторима.

"Дочекали смо да се послије 100 година на достојанствен начин сјетимо управо Зворника и Подриња из тих дана и страдања Митрополије зворничко-тузланске за вријеме аустроугарске окупације и Првог свјетског рата", рекао је епископ Хризостом. 

Подсјетивши да је прва оваква изложба одржана у Тузли, а друга у Добоју, епископ Хризостом је истакао да се посебно инсистирало да буде одржана и у Зворнику, који је заједно са Тузлом највише страдао у том времену, с обзиром да су ови градови близу Србије, а познато је да су се скоро све ратне операције из тог времена водиле преко ових простора. 

"Желим посебно да се захвалим Архиву Српске православне цркве /СПЦ/ да се историјска грађа, која се чува у Архиву, учини колико-толико доступна општој, прије свега српској јавости", рекао је владика Хризостом. 

Директор Архива Српске православне цркве /СПЦ/ из Београда Радован Пилиповић рекао је да је Зворник незаобилазно мјесто отварања изложбе, јер је Зворник историјско сједиште Митрополије зворничке, односно данашње Епархије зворничко-тузланске. 

"Без постављања изложбе у Подрињу не бисмо извршили историјску мисију, јер желимо, прије свега, да покажемо и заокружимо историјско битисање ове епархије", рекао је Пилиповић и појаснио да је изложба везана за стогодишњицу Првог свјетског рата и евоцирања свих успомена на ратна дешавања и страдања српског народа на зворничко-тузланском подручју и у добојском логору. 

Говорећи о изложбеном материјалу, Пилиповић је навео да је један дио репродукован из фондова СПЦ у Београду, као и из епархијског Архива у Бијељини. 

"Архивска грађа, која се налази у Бијељини, практично је сакупљана са свих црквених територија, односно свих црквених општина и манастира Епархије зворничко-тузланске", рекао је Пилиповић. 

Изложбу, која је отворена у Дому омладине, организовали су Архив Српске православне цркве и Светосавска омладинска заједница Зворник.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Отворена изложба „Аустроугарски злочини уочи и после Колубарске битке 1914. године“

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА "СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ"

АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ЈЕДНОГ ВИЈЕКА ОД ВЕЛИКОГ РАТА