Кренуо марш “Стазама егзодуса”

Више од 500 учесника марша "Стазама егзодуса 2014" упутило се јутрос из села Тумаре на Озрену ка насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи стазом дугом 22 километра, поводом обиљежавања 19 година од прогона 1.920 српских породица са подручја Возуће и из долине ријеке Криваје.

Ријеч је о "камионском путу" који иде правцем Бријесница - Малчићи - Кврга - Прокоп - Боровци - Лозна, којим су Срби из Возуће и долине Криваје бјежали од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора.

Један од организатора данашњег марша Љубинко Ђурић рекао је Срни да су у колони грађани из Бијељине, Српца, Прњавора, Вукосавља, Модриче, са добојског подручја, те припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ из Бањалуке.

Према његовим ријечима, овогодишњи марш отежан јер је пут у лошем стању због временских непогода.

Долазак и окупљање учесника у Стогу планирано је до 15.00 часова. У цркви Светог Георгија биће служени Света литургија и парастос за погинуле на возућком фронту.

Након тога, биће прислужене свијеће и положени вијенци на спомен-обиљежја погинулим и несталим припадницима јединица Војске Репубике Српске из Возуће и са других простора, које су учествовале у одбрани српског народа на овом подручју.

Масовно страдање Возућана у прошлом рату догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године. Тада је из 30 насеља протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.

Током четири године одбране Возуће и осталих насеља у долини ријеке Криваје, са тог простора погинуло је више од 300 бораца и цивила, међу којима је било дјеце, жена и старијих људи.

На том простору живот је изгубило и 400 војника из јединица Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Марш "Стазама егзодуса" уврштен је у календар обиљежавања значајних датума у Републици Српској.

 

Извор: БН Телевизија

Везане вијести:

Озрен - Возућа

Календар геноцида: 10. септембар 1995. Годишњица страдања Срба на Озрену и Возући

ВОЗУЋА: ЈЕДНО ОД НАЈВЕЋИХ СРПСКИХ СТРАТИШТА НА ОЗРЕНУ

МАРШ "СТАЗАМА ЕГЗОДУСА 2014" 10. СЕПТЕМБРА