Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Blagojević: Etničko čišćenje Srba iz Vozuće i doline Krivaje

Datum objave: petak, 9 septembra, 2016
Objavljeno u Ozren - Vozuća
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević rekao je na akademiji “Egzodus i trajanje” održanoj u Doboju da je nad srpskim stanovništvom sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i Ozrena počinjeno svjesno i namjerno etničko čišćenje sa indicijama genocida.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević
Doboj – Zoran Blagojević Foto: SRNA

Blagojević, koji je bio načelnik Štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade, podsjetio je na ratna dešavanja u Vozući, te stradanje i progon Srba sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića.

Blagojević kaže da je sa ovog područja od 1992. godine protjerano više od 40.000 Srba, koji su sve do septembra 1995. godine spas tražili u Vozući.

Te godine, navodi Blagojević, Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom “Uragan” ili “Farz”, po direktnoj naredbi Alije Izetbegovića, koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena.

U ofanzivi su učestvovali 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa, uključujući odred “El mudžahid”, potomognuti NATO snagama za brze intervencije.

Blagojević je podsjetio da je bivši komandant Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasim Delić proglašen krivim, vodi se postupak protiv komandanta Trećeg korpusa Sakiba Mahmuljina, ali je to mali pomak u procesuiranju stravičnih zločina počinjenih nad srpskim življem.

Akademiji "Egzodus i trajanje" prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, predstavnici Oružanih snaga BiH, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske sa područja Doboja i Stanara, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik Petrova Ozren Petković, predstavnici boračkih organizacija i Srpske pravoslavne crkve

Blagojević je najavio da će sutra, 10. septembra, biti organizovan marš “Stazama egzodusa”, koji počinje u 7.30 časova u Tumarama na Ozrenu.

Predstavnik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Nevenko Vranješ kaže da Tužilaštvo BiH ne postupa ili to čini jako sporo po dojavama kada su u pitanju masovne grobnice Srba i njihovo izmještanje na području Federacije BiH.

To uzrokuje da se tragovi gube, podaci nestaju, kao i živi svjedoci kojih je sve manje.

Bivši logoraš Ninko Đurić kaže da je u muslimanskom zarobljeništvu proveo sedam mjeseci, od čega 139 dana u samicama, skrivan i “klesan” u nastojanju da se od njega “isteše” lažni svjedok za Haški tribunal.

Zarobljen kao novinar i član komande Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade, Đurić kaže da je prošao kazamate u Banovićima, Zenici i Tuzli.

Ukazom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o dodjeli odlikovanja za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenju Republike Srpske, ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske trećeg reda odlikovan je Milutin Mišić, a ordenom Miloša Obilića odlikovan je Brano Panić.

Medalja zasluga za narod posthumno je uručena Nenadu Gligoriću. Medalja za vojne zasluge uručena je Ninku Đuriću.

Odlikovanja je uručio izaslanik predsjednika Republike Srpske Stefan Mitrović.

Današnjoj akademiji prisustvovali su i zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, predstavnici Oružanih snaga BiH, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske sa područja Doboja i Stanara, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik Petrova Ozren Petković, predstavnici boračkih organizacija i Srpske pravoslavne crkve.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine. Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 130 još traga.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

U Doboju akademija „Egzodus i trajanje“

Zločini nad Srbima na ozrensko-vozućkom ratištu …

VOZUĆA: JEDNO OD NAJVEĆIH SRPSKIH STRATIŠTA NA OZRENU
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top