Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Decenije skrivanja strahota

Datum objave: petak, 9 septembra, 2016
Objavljeno u Ozren - Vozuća
Veličina slova: A- A+

Dvadeset jedna godina od egzodusa srpskog stanovništva i pada Vozuće i dela Ozrena

Sa prošlogodišnjeg marša na Ozrenu
Sa prošlogodišnjeg marša na Ozrenu

Doboj – Dvadeset jednu godinu od egzodusa srpskog stanovništva, pada Vozuće i dela Ozrena u muslimanske ruke, prognanici ovih srpskih naselja u petak su obeležili akademijom, na kojoj je istaknuta sramna činjenica da niko od odgovornih za dovođenje mudžahedina u BiH, počinilaca zločina i onih koji ih skrivaju, nisu kažnjeni.

Osim blage kazne od tri godine zatvora, za sada već preminulog komandanta Armije BiH generala Rasima Delića i komandanta Trećeg zeničkog korupusa Sakiba Mahmuljina, čije procesuiranje u Sudu BiH je u toku, za ove stravične zločine niko više nije pozvan na odgovornost.

Ovo je tokom akademije obeležavanja tužnog jubileja istakao Zoran Blagojević, predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana, organizatora obeležavanja godišnjice pada naselja doline reke Krivaje u ruke Armije BiH i stravičnih zločina počinjenih u septembru 1995.

Jutros je tim povodom više stotina učesnika vozućko-ozrenskog maratona, dugog 22 kilometra, krenulo od Tumara, u opštini Lukavac na Ozrenu, prema naselju Stog u opštini Zavidovići. Po dolasku u Stog, kod tamošnje Crkve Sveti Đorđe biće služen parastos za 194 poginula vojnika i civila prilikom pada Vozuće i dela Ozrena.

U operaciji pod zvaničnim nazivom “Uragan” i “Farz” u rano jutro 10. septembra 1995. godine jedinice Armije BiH predvođene plaćenicima iz islamskih zemalja, napali su Vozuću i Ozren. Njihov odred “El mudžahid” nastupao je iz pravca Zenice i o bici pod njihovim nazivom “Polumesec nad Bosnom” redovno je izveštavana Američka islamska grupa. Ona je posredstvom interneta i uz tadašnju naklonost američkih vlasti ratne izveštaje pod imenom “Glas islama” prosleđivala na razne adrese u svetu.

Operaciju je vodio zloglasni Abdelkadir Moktari, poznatiji kao Abu al Maali i pod nadimkom “Mali Osama”, jedan od najbližih saradnika vođe Al kaide Osame bin Ladena.

PROTERANI

PRILIKOM pada Vozuće i dela Ozrena u muslimanske ruke sa svojih ognjišta iz 30 naselja proterano je 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova. Ubijeno je 459 boraca i civila, a za posmrtnim ostacima 129 još se traga.

Autor: Lj. ĐURIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Blagojević: Etničko čišćenje Srba iz Vozuće i doline Krivaje

Zločini nad Srbima na ozrensko-vozućkom ratištu …

VOZUĆA: JEDNO OD NAJVEĆIH SRPSKIH STRATIŠTA NA OZRENU
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top