Датум и вријеме објављивања: 3.1.2013 13:13

Проглас „Ћирилице''

Ћирилица

Свесни смо ситуације у којој се налази српски народ и свесни смо одговорности према искушењима која се намећу данашњим генерацијама. У циљу спречавања међународног  колонијалног похода на српске земље и  њиховог  претварања у својеврсну културну и духовну колонију Запада и Хрватске, позивамо све патриотске снаге у земљи и расејању да нам се придруже у захтеву надлежним институцијама Републике Србије и Републике Српске:

 

 

 

 

  1. Да САНУ одмах обустави штампање, издавање и финансирање српско-хрватског речника и крене са издавањем српског књижевног и народног речника.
  2. Да Матица српска усвоји захтев и латинско писмо изостави из свог издања Правописа српског језика где је наведено као стандардно писмо српског језика супротно историјским вредностима и супротно одредбама Устава Србије.
  3. Подношење оставке или смену одговорних лингвиста Ивана Клајна и Мате Пижурице као и декана Филолошког факултета Александре Вранеш  због спровођења језичке политике супротне Уставу и законима Републике Србије.
  4. Да министарства културе Републике Србије и Републике Српске препоруче својим владама да  сва штампана издања и публикације писане ћирилицом ослободе плаћања ПДВ.
  5. Да министарства културе и просвете Републике Србије заштите српско име језика од крађе и преименовања и да то исто предузму код  међународних организација и стручне јавности.
  6. Да САНУ, Матица српска и Филолошки факултет категорички заштите сва књижевна дела која су у прошлости  писана на српском језику поред ћирилице и другим писмима, јер такође  припадају српској културној баштини, укључујући и комплетну дубровачку књижевност.
  7. Да скупштина Србије наложи јединицама локалне самоуправе да се таксе за истицање фирме (фирмарине) искључиво наплаћују када су исписане латиничним писмом (осим код припадника националних мањина).

 

 

У Српској Атини - Новом Саду                                            
Скупштина Српског удружења „Ћирилица“
22. децембра 2012                                                                                  

Председник Управнoг одбора

Добрица Ерић

 

Извор: ЋИРИЛИЦА

Назад