Изложба „Моје Јадовно“ у Добоју (ВИДЕО)

Моје Јадовно

Прошле су седамдесет двије године од великог страдања Срба и Јевреја у комплексу логора смрти Јадовно-Госпић-Паг. Посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове пријератне фотографије, али и фотографије преживјелих чланова њихових породица, склопљене су у јединствену животну причу, приказану кроз тематску изложбу „Моје Јадовно“.


- Јадовно је парадигма једне приче за коју се није знало. Јадовно је комплекс логора смрти Госпић-Јадовно-Пад који обухвата више логорским мјеста и неколицину стратишта на којим је за само 132 дана страдало не мање од 40.123 људи, рекао је аутор изложбе Предраг Јозо.

Ова изложба кренула је на пут из Бањалуке преко Новог Сада до Београда, Бијељине, а синоћ је стигла и до Регионалног музеја у Добоју. У наредним мјесецима своју причу испричаће и у неколико европских градова.

- Музеј у Добоју жели да да допринос једном процесу, једној причи која се зове затварање једне огромне црне књиге страдања у XX вијеку, самим тим што заједно са ауторима реализујемо овај вид изложбе и што смо понудили као допуну изложбе и позив јавности списак до сад регистрованих жртава логора Јадовно, људи који су са наших подручја. И овим путем ја позивам све оне који имају неки податак, фотографију, информацију са тог стратишта да нам доставе и помогну затварању те црне књиге, истакао је Небојша Драгојловић, директор Регионалног музеја у Добоју.

 

 



Путујући овом тужном разгледницом из прошлости, можемо схватити колико је Јадовно, као и остала, на жалост бројна стратишта, дио идентитета свих нас, и зато смо дужни да наши преци не остану у забораву. Изложба  „Моје Јадовно“  коју је организовало Удружење грађана „Јадовно 1941“ из Бањалуке, у Добоју ће бити отворена до 14. априла.

 

Извор: Добојкафе

 

Везане вијести: 

12.03.2013. - ИЗЛОЖБА МОЈЕ ЈАДОВНО У БИЈЕЉИНИ

"МОЈЕ ЈАДОВНО" - СВЈЕДОЧЕЊЕ ЗЛОЧИНА

ИСТИНА О СТРАДАЊУ СРБА ОСНОВА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ

ПОТРЕСНА СВЈЕДОЧЕЊА О СТРАДАЊУ СРБА У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

СЛОБОМИР ТВ: МОЈЕ ЈАДОВНО 

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то је могуће: Београд постидио Бању Луку

Видео: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моје Јадовно“ у КЦНС - Jadovno ...

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО"

Изложба Моје Јадовно