fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

„МОЈЕ ЈАДОВНО“ – СВЈЕДОЧЕЊЕ ЗЛОЧИНА

ИЈЕЉИНА, 12. МАРТА /СРНА/ – У Музеjу Сембериjе у Биjељини вечерас jе отворена изложба „Моjе Јадовно“ коjа свjедочи о злочину геноцида над српским народом у Независноj

Држави Хрватскоj.Потомак жртава и предсjедник Удружење грађана „Јадовно 1941“ из Бањалуке Душан Басташић рекао jе да jе у комплексу логора смрти Јадовно-Госпић-Паг за само 132 дана убиjено 40.123 људи, од тога наjмање 38.000 Срба из Хрватске, БиХ и диjела Србиjе.

„За ове злочине jе 1952. године суђено седморици починилаца, двоjица злочинаца осуђена су на смрт, а остали су слободудочекали у партизанск им униформама“, рекао jе Басташић.

Коаутор изложбе Предраг Лозо рекао jе новинарима да jе историjска грађа за ову поставку извучена из мрака у коме jе скривана 72 године.

Око 300 фотографиjа, рукописа и историjских докумената сакупљено jе из приватних архива и архива Музеjа жртава геноцида.

На до сада утврђеном списку жртава из Јадовна налази се и више од стотину имена људи из Биjељине.

Изложба jе до сада одржана у Бањалуци, Новом Саду, Београду, Сремским Карловцима и Митровици, а у Биjељини ће бити постављена до 19. марта, док у априлу креће у Њуjорк, Лондон и даље у свиjет.

Аутори изложбе су Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан Басташић.

У разговору са броjним посjетиоцима изложбе у Биjељини, аутори су нагласили да посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове приjератне фотографиjе и фотографиjе преживjелих чланова њихових породица, склопљене у jединствене животне приче, опомињу како се овакви злочини више не би поновили.

Злочин геноцида и холокауста у НДХ, према риjечима аутора, имао jе идеолошку припрему коjа заузима значаjан дио у изложбеноj концепциjи, као и вриjеме након злочина у бившоj Југославиjи и неадекватан однос друштва према страдалима и њиховим потомцима.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: