fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Нови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

katalogТрибина младих Културног центра Новог Сада угостила је поставку изложбе фотографија под називом „Моје Јадовно“ чији су аутори чланови Удружења грађана Јадовно 1941. из Бање Луке, Предраг Лозо, Драгослав Илић и др Душан Басташић. Изложбом се кроз документовану визуелизацију приказују страховити злочини над српским, јеврејским и ромским жртвама у оквиру усташког комплекса логора Госпић – Јадовно – Паг организованом на подручју Лике почетком априла 1941. године у коме је убијено више од 40.000 жртава. Према речима директора Културног центра Новог Сада, др Андреја Фајгеља, који се вечерас приликом отварања изложбене поставке обратио дупке испуњеној сали Трибине младих,  забрињавајућа је чињеница да наша јавност тако мало зна о једном од првих геноцидних логора смрти који је настао на самом зачетку Другог светског рата.

“Данас смо се окупили  због једног важног догађаја. Не само што је комплекс логора Јадовно први логорски комплекс оваквог типа у Другом светском рату, већ је његов значај нама, а и историчарима истраживачима, знатно дубљи и указује на то да последице нацистичке идеологије нису имале своју најснажнију злочиначку потпору на самом простору Немачке већ се она јавила на самом зачетку Дугог светског рата и на овим просторима једнако погубно. Запањујућа је с’ друге стране чињеница каквом је брзином организован комплекс логора Јадовно и брзина његовог настанка, а овај логор се издваја можда највише по томе што ми данас о Јадовну не знамо готово ништа и то је забрињавајућа чињеница”- рекао је приликом отварања изложбе директор Културног Центра Новог Сада др Андреј Фајгељ. Он је указао да је поред страшних злочина и мучења које су претрпеле жртве логора Јадовно исто тако застрашујућа стигма ћутања која траје до данашњих дана о томе шта је представљало Јадовно у злочиначкој Независној држави Хрватској (НДХ) и какве су његове последице.

“Да бих вам објаснио колика је та стигма ћутања и колико су опасне њене последице, замислите сада да смо ми у некој другој држави и неком другом граду, рецимо Тел Авиву, и да присуствујемо отварању прве једне овакве изложбе о логору у коме су страдали толики наши сународници, а о томе се толико мало зна у нашој јавности. Једном речју, ми морамо одати пошту тим људима који су жртве, али и дати одговор о нечему ужасном што се догодило, јер ако нас крици недужне деце из крашких јама не пробуде, немојте се заваравати пробудити се нећемо никад”- закључио је др Андреј Фајгељ коме је овом приликом испред  Удружења грађана Јадовно 1941. из Бање Луке уручена повеља јадовничког доброчинства јер је и сам залагао за отварање једне овакве изложбене поставке.

Аутори изложбе Душан Басташић и Предраг Лозо подсетили су присутне да се комплекс логора Јадовно налазио на подручју НДХ која је осим већег дела данашње Хрватске, те БиХ, обухватала и Срем, те да је управо у Јадовну страдала сама интелектуална елита ондашњих Сремских Карловаца. “Културни центар Новог Сада и др Фајгељ су имали слуха за ову изложбу, а као што видите слике и призори из Јадовна су застрашујући и тичу се и нас данас у Новом Саду. Исто тако је срамотно што хрватске власти и даље немају разумевања према потреби потомака жртава Јадовна за његовим обележавањем и доступности праве истине о овом, али и другим усташким логорима на подручју НДХ. Такође, сви ми увређени смо и односом саме Србије, али и дела Републике Српске, јер ово што ми чинимо као појединци данас у свету раде институције и ово јесте посао државних институција које се морају бавити и оваквим питањима. Ова изложба је дакле данас ту због одговорног односа према жртвама, нашим прецима. Такође, оно што радимо у функцији је незоборава геноцида и злочина”- рекао је један од тројице аутора изложбе, Душан Басташић.

Изложбену поставку документарних фотографија “Моје јадовно” можете погледати до 28. јануара у Сали Трибине младих КЦНС.

 

Везане вијести:

Katalog izložbe „Moje Jadovno“

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МОЈЕ ЈАДОВНО“

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: