fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ИСТИНА О СТРАДАЊУ СРБА ОСНОВА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/mitrovica.jpg

СРЕМСКА МИТРОВИЦА,/СРНА/ На синошњем отварању изложбе „Моjе Јадовно“ у Сремскоj Митровици поручено jе да су Срби мирољубив народ коjи jе са свима спреман да иде у заjедничку будућност, али под условом да се каже истина о српском страдању.

Илиjа Недић из Одjељења за културу,спорт и омладину града Сремска Митровица рекао jе пред више од 100 посjетилаца да истина о страдању Срба мора да буде jасна и позната свима и да она не захтиjева било какав реваншизам, него само основу за бољу будућност.

Предсjедник Удружења „Јадовно 1941.“ из Бањалуке Душан Басташић поручио jе да Срби са обjе стране Дрине не смиjу да забораве своjа стратишта. Предраг Лозо из бањалучког Удружења студената историjе „Др Милан Васић“ рекао jе да се потребно вратити суштини и представити жртве именом и презименом, њиховим животним причама и фотографиjама. На овоj изложби jавио се и значаjан броj потомака жртава коjи ће ступити у контакт са Удужењем „Јадовно 1941.“ и дати податке о њиховим прецима коjи су страдали у комплексу усташких логора Јадовно-Госпић-Паг. 

Прва изложба, 72 године након великог страдања Срба и Јевреjа у усташком комплексу логора смрти Јадовно-Госпић-Паг, након значаjног успjеха у Новом Саду, Београду и Сремским Карловцима, постављена jе и у Сремскоj Митровици у галериjи у Царскоj палати Сирмиjума до 6. марта.

Посjетиоци изложбе добиће прилику да се упознаjу са свим значаjним аспектима страдања Срба и Јевреjа у логору Јадовно.

Мало jе познато да jе на Јадовну 1941. године страдало доста људи из Срема. И становници Сремске Митровице су на списку до сада познатих страдалих jадовничких жртава.

Због тога организатори изложбе желе да се и данашњи становници Сремске Митровице и њене околине упознаjу са свим аспектима jадовничког страдања.

„Посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове приjератне фотографиjе, али и фотографиjе преживjелих чланова њихових породица, склопљене у jединствене животне приче опомињу нас да jе човjек као личност и његова породица, нажалост, основна jединка овог страшног злочина, коjоj морамо посветити наjвећу пажњу, да се између осталог, овакави злочини више не би поновили“, кажу организатори.

Комплекс усташких логора ”Јадовно”  отворен  je у прољеће 1941. године у НДХ. У велебитским jамама и на острву Пагу, на наjзвjерскиjи начин животе jе скончало више од 40.000 људи, од дjеце до стараца, свештеника и угледних људи до сељака, од коjих било наjвише православних Срба. Организатори изложбе су Удружење грађана „Јадовно 1941.“, град Сремска Митровица – управа за културу, спорт и омладину и Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица. 

Извор: срна

Везане виjести :

ИЗЛОЖБА „МОЈЕ ЈАДОВНО“ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

ПОТРЕСНА СВЈЕДОЧЕЊА О СТРАДАЊУ СРБА У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

СЛОБОМИР ТВ: МОЈЕ ЈАДОВНО 

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то jе могуће: Београд постидио Бању Луку

Видео: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моjе Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моjе Јадовно“ у КЦНС – Jadovno …

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МОЈЕ ЈАДОВНО“

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: