Obraćanje Anete Lalić iz SNV-a u Grubišnom Polju 28. septembra 2012.

Ћирилица

Poštovani preživjeli i potomci ovdje ubijenih i odavde na silu odvedenih put logora smrti Gospić-Jadovno-Pag…

Poštovani članovi i članice udruženja Bilogora i udruženja Jadovno…

Poštovani dogradonačelniče Grubišnog polja, poštovani predsjedniče Udruženja antifašista,

dragi prijatelji, sve vas skupa pozdravljam u ime Srpskog narodnog vijeća.

 

Na današnji dan, nakon 70 godina, sjećamo se stradanja. Nakon 70 godina ne zaboravljamo na one čiji su životi prekinuti nezamislivo nasilno na poljima i njivama, u rodnim kućama i dvorištima…I to samo zato što su pripadali srpskom narodu i pravoslavnoj vjeri.  Njihova dob, njihov spol i njihova nevinost nije bila važna. Bili su van zakona Nezavisne države Hrvatske. Gonjeni, uništavani, dovedeni do ruba očaja i patnje, umirali su i gledali svoje bližnje kako umiru.

 

Time je danas, u naše vrijeme, strašnija tišina i odsustvo znakova koji govore i upućuju na njihovu strašnu patnju. Time je strašnija činjenica da mi još uvijek nemamo dozvolu da na ovo mjesto vratimo obnovljenu spomen-ploču koja je tu stajala sve do nesretnih 90-tih godina još nesretnijeg XX veka.

 

Odsustvo znakova, obilježja na ovom, ali i na mnogim drugim mjestima, je istovremeno i odsustvo svijesti i savjesti. Kultura sjećanja nije isključivo otklon od zaborava i čuvanje uspomene na nastradale. Kultura sjećanja mora biti osmišljena i pažljivo provođena, jer je to zaista jedini pravi put sprečavanja da se zlo ponovi i budućim naraštajima.

 

Stoga pamćenje srpske zajednice ne smije istovremeno biti zaborav većinskog naroda. Mjesta stradanja moraju postati mjesta sjećanja, ali i mjesta savjesti sviju nas – i potomaka i poštovalaca i političkih predstavnika i sugrađana bez obzira na etničke, konfesionalne ili neke druge razlike. Naše sjećanje je naše ljudsko pravo, ali i naša obaveza.

U ime SNV-a uvjeravam vas da naši napori da se vrati i ovo, ali i mnoga druga obilježja, neće prestati. Opravdano vjerujemo da ćemo imati podršku svih vas i računamo na sinergiju i dobru volju. Iskreno se nadam da će na 72. godišnjicu hapšenja i odvođenja  Srba iz Grubišnog polja u gospićki, jadovnički i paški nepovrat, u aprilu 2013. godine , slučajni prolaznik i putnik namjernik moći pročitati na zgradi nekadašnjeg željezničkog kolodvora:

 

“Sa ove željezničke stanice odvedeno je 22. travnja 1941. god. u internaciju 505 ljudi sa područja općine Grubišno polje u logor Danica-Koprivnica od kojih je 486 na zvjerski način ubijeno od ustaša i bačeno u ponor Jadovno u Lici.

U znak vječitog sjećanja na nevine žrtve fašističkog terora, ovu spomen-ploču podiže Organizacija žena i Savez boraca općine Grubišno Polje.

4. VII. 1959. ”

Neka im je vječna slava i hvala im.

 

 

Везане вијести: 

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОБИЈЕНЕ СРБЕ ИЗ ГРУБИШНОГ ПОЉА

Погледајте фото галерију: Грубишно Поље: 28. септембар 2012. парастос и комеморација побијеним и изгинулим Србима у другом свјетском рату

ОБНОВИТИ СПОМЕН-ПЛОЧУ ПОБИЈЕНИМ СРБИМА ИЗ ГРУБИШНА ПОЉА

Grubišno Polje 27.4.1991. Komemoracija povodom 50. godišnjice obilježavanja ustaških žrtava od 26/27. aprila 1941.

Grubišno Polje 27. april 2006., Obilježavanje 65 godišnjice likvidacije 487 Grubišnopoljskih Srba

ОПШТИНА ГРУБИШНО ПОЉЕ - ЖРТВЕ РАТА 1941-1945 - Јован Мирковић

Bilogora i Grubišno Polje 1941 - 1991.

Obilježavanje godišnjica