Датум и вријеме објављивања: 3.4.2014 13:35

БУДИМИР: ПОКУШАВАЈУ ДА ПРИСВОЈЕ ТЕСЛУ

БЕОГРАД, 3. АПРИЛА /СРНА/ - Хрватском Сабору било би природније да расправља о скидању са дневног реда референдума о ћирилици, него о научнику Николи Тесли, рекао је Срни предсједник Асоцијације избјегличких удружења из Хрватске Милојко Будимир.


Поводом јучерашње расправе хрватских посланика о успостављању "дана Николе Тесле", која се претворила у расправу о томе ком народу припада славни научник, Будимир је подсјетио да у Хрватској годинама покушавају да Теслу присвоје на разне начине.

"Нажалост, изгледа да њима једино одговара мртав Србин, јер са живим Србима се понашају онако како се понашају", оцијенио је Будимир.

Он је закључио да би било "природније и нормалније" да у Сабору скину са дневног реда, како је истакао, "срамну одлуку о расписивању референдума о ћирилици и да покажу неку своју другу димензију него да расправљају о Николи Тесли".

Будимир је подсјетио да је Тесла и са очеве и мајчине стране био православац и да је у његовом родном мјесту Смиљану у Независној Држави Хрватској убијено 600 Срба, а споменик на коме су се налазила њихова имена разбијен је 90-тих година.

"Мислим да то најбоље говори шта би се десило и са Теслом да се за вријеме Другог свјетског рата нашао у тој држави, а посебно у свом родном мјесту. То су чињенице које указују да најмање Хрвати имају право да се баве са тим и да манипулишу", закључио је Будимир.

Посланици у Хрватском сабору сагласили су се јуче да 10. јул треба прогласити националним даном Николе Тесле, а да Теслин споменик, срушен 1990-их година, треба вратити у Госпић.

Сагласност је, међутим, услиједила после жучне расправе, међусобних прозивки, спомињања усташа и партизана и рушења Теслиног споменика.

Посланик ХДЗ-а Горан Марић одбацио је као "поједностављену" тезу да је споменик срушен само зато што је Тесла Србин, закључивши да је рушењу допринио, како се изразио "српско-четнички напад на Хрватску".

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Назад