Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

У Бањалуци премијера документарног филма „Крст над јамом“ у продукцији удружења грађана Јадовно 1941, у четвртак 26. априла у 20 часова у Народном позоришту Републике Српске. Радујемо се Вашем доласку!

 

Америка била Хитлеров узор: И фирер их похвалио

Датум објаве: среда, јун 7, 2017
Величина слова: A- A+

Вашингтон – Професор права на престижном америчком универзитету Јејл, Џејмс Q. Витмен изазвао је велику пажњу у свету тврдњом да је нацистичка Немачка узела Америку као свој узор за расну политику и законе против Јевреја, па је копирала њене законе о расној сегрегацији.

(Фото: wikipedia.org/Bundesarchiv, Bild 183-1990-1002-500 / CC-BY-SA 3.0)
(Фото: wikipedia.org/Bundesarchiv, Bild
183-1990-1002-500 / CC-BY-SA 3.0)

На конференцији одржаној 5. јуна 1934. године у Берлину, на којој су били присутни сви министри у Хитлеровој влади, главно питање које је мучило врх нациста било је шта урадити са пола милиона немачких Јевреја. Закони који су донети у претходних годину дана од како је Хитлер преузео власт, у великој мери су суспендовали Јевреје из јавног живота, али је било јасно да нацисти немају намеру ту да стану.

Апартхејд

Сачувани записник са овог састанка показује да су нацисти често помињали Америку, земљу која је и тада важила за „перјаницу слободе и демократије“, и то као узор на многим пољима: од „фабрике снова“ Холивуда, преко Фордових фабрика аутомобила, до политике „Њу дила“ председника Рузвелта, која је називана „фашистичком“. Исто је важило и за политику расних подела.

Сегрегација је у то време имала дугогодишњу традицију у Америци, као и одговарајуће законе које су судови редовно спроводили. Постојали су, на пример, купеи у возовима за црнце и белце, бракови између две расе били су законом забрањени, а за непридржавање ових закона одређиване су жестоке, скоро средњовековне казне.

О свему томе пише професор Витмен у свој књизи „Хитлеров амерички модел: Сједињене Државе и стварање нацистичких расних закона.“

„Нацистички правници нису без разлога узели САД као узор за стварање расних прописа и веома је вероватно да Нирнбершки расни закони директно одсликавају амерички узор у односу према црнцима и свим другим „обојеним“ народима“, наводи се у књизи.

Јевреји као црнци

Да се амерички закони не односе на Јевреје, једноставно је игнорисано, а на састанку у Берлину преузет је шаблон који је конкретизован кроз расне законе представљене на партијском конгресу септембра 1935. године у Нирнбергу.

Нацисти су били у великој журби да донесу законе, па су „степен јеврејства“ поделили у „пун Јеврејин“, „полу Јеврејин“ и „четврт Јеврејин“, у односу на то колико је баба и деда Јевреја особа имала.

Американци су то решили једноставније: Свако ко је имао макар и кап небелачке крви – сматран је обојеним. Ово је чак и најтврђим нацистима ишло предалеко, мада је било и оних који су с љубомором гледали на другу страну Атлантика због те оштрине.

„Амерички судови себе нису ограничавали са превише педантерије по овом питању, они су једноставно одмах деловали“, објашњава Витмен.

У још једној тачки су нацисти били блажи од Американаца – међурасним браковима. У Немачкој они нису били криминализовани и није било присилних развода, док је у Америци љубав према особи друге расе водила директно у затвор. Наци-министар правде Гиртнер је изјавио да су по овом питању „амерички закони толико крути да он себи једноставно није могао да представи да се они заиста спроводе“.

Хитлерова књига као доказ

За тезе професора Витмена подршку пружа и Хитлерова књига „Моја борба“ („Меин Кампф“), у којој се експлицитно помиње америчко законодавство као узор – чињеница коју многи амерички историчари радо занемарују. Витмен није први који говори о овој теми, али до сада је нико није тако јавно представљао.

Холокауст је немачки оригинал

Наравно, треба рећи да би нацисти спровели своје намере и без америчких узора, а модел САД није био база за даљи развој у масовно убиство милиона Јевреја. Америка је од краја тридесетих година за Хитлера постала велики идеолошки непријатељ, а међу војницима који су 1945. године ослободили Немачку био је огроман број Афро-Американаца.

(Б. Божин / Вести)

Извор: Васељенска ТВ

Везане вијести:

Војник који је имао Хитлера на нишану – и није пуцао | Јадовно …

Хитлеров дух оживљава: „Мајн кампф“ у продаји у Немачкој …

Телеграм који је открио арапског Хитлера (фото) | Јадовно 1941.

Истина о уништењу српских Јевреја и њено фалсификовање …
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top