fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zver Aušvica: Pobila je pola miliona ljudi i terala ih da plešu pred smrt

Kada se priča o nacističkim zločinima, u prvi plan uvek izbiju priče o brutalnim SS oficirima, i tek ponegde se pomene neko žensko ime. Međutim, Marija Mandel je godinama radila i napredovala unutar sistema logora, i to sve do najviših pozicija u zloglasnom Aušvicu, gde je odgovorna za smrt oko pola miliona ljudi.

Marija Mandel Foto: Wikipedia
Marija Mandel Foto: Wikipedia

Bila je rodom iz Austrije, a nakon pripajanja te zemlje Nemačkoj, ona se preselila u Minhen, gde je počela da radi kao čuvar u koncentracionom logoru kod Lihtenburga 1938. godine. Tamo je radila sa još pedesetak ss-ovki, a uskoro je prebačena u veći logor, Ravensbirk u blizini Berlina, 15. maja 1939. godine.

Nadređene je impresionirala toliko, da su uskoro počeli da je nagovaraju da se pridruži nacističkoj stranic kako bi zvanično mogli da je unaprede.

Pridruživanje nacistima

U martu 1941. godine se pridružila nacistima, a samo godinu dana kasnije je postala zapovednica logora. Nadgledala je izvršavanje zadataka i određivala kazne neposlušnim zatvorenicima.

Marija Mandel Foto: Wikipedia
Marija Mandel Foto: Wikipedia

Godinu dana nakon pridruživanja nacistima, Marija je raspoređena u Aušvic, gde je njena okrutnost dobila novu dimenziju. Iznad nje je bio samo Rudolf Hes kao zapovednik logora, a Mandelova je kontrolisala sve zatvorenice, i to ne samo u aušvicu već i u okolnim logorima.

Posebno prijateljstvo je razvila sa Irmom Gres, koja je bila oznatija kao „hijena Aušvica“, jedna od najsurovijih stražarki logora smrti. Nju je čak i unapredila i stavila na čelo kampa za Mađarice.

NastanakZveri

Svedoci su pričali kako je Marija često nemo stajala na vratima logora i posmatrala zatvorenice kako prolaze. Ako bi neka samo okrenula glavu, ili uzvratila pogled, napustila bi kolonu, a zatim bi nestala bez traga.

Mandelova je ubrzo dobila nadimak „zver“ među zatvorenicima zbog svoje neverovatne okrutnosti. Lično je proveravala popise zarobljenika i lično je i poslala oko pola milion žene i dece u smrt u gasne komore.

Po njenim naređenjima je osnovan Ženski orkestar Aušvica, gde su devojke prisilno svirale instrumente kako bi bile pošteđene teškog rada. Morale su da muziciraju u svim prilikama. Kako je to kansije opisala preživela iz Aušvica, Lusija Adelsberger, u svojoj knjizi: „Žene su posle iscrpljujućeg rada morale da marširaju u ritmu muzike, koja je pratila gotovo sve prilike u logoru. Obraćanje zapovednika, pa čak i vešanja zatvorenika“.

Odlikovanje i smrt na vešalima

Zbog svih ovih „uspeha“, Mandelova je nagrađena vojnim odlikovanjem. Krajem 1944. godine je prebačena u Dahau, a uskoro su i Aušvic i Dahau oslobođeni. Marija je pobegl u rodni kraj sredinom 1945. godine, gde su je uhvatili američki vojnici.

 Marija na suđenju Foto: Wikipedia

Marija na suđenju Foto: Wikipedia

U oktobru 1946. godine su je izručili vlastima Narodne republike Poljske gde je čekalo suđenje. U Krakovu je nakon kraćeg suđenja osuđena na vešanje.

Stanislava Račvalova, jedna od preživelih iz Aušvica, bila je u ćeliji odmah do Marijine, pa je prevodila njene razgovore sa čuvarima. Kasnije je pričala da je tražila oprost pre samog vešanja. Obešena je 24. januara 1948. godine, a sahranjena je u neoznačen grob.

Izvor: BLIC

Vezane vijesti:

Nevjerovatna priča o čovjeku koji je dobrovoljno ušao u Aušvic

Mučenici spaseni iz pakla | Jadovno 1941.

Predavanje o ženskom orkestru u Aušvicu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: