Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zukorlić: Bošnjaci sa svojih stratišta ne šalju mržnju

Datum objave: ponedeljak, 5 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Novi Pazar — Poslanik BDZS Muamer Zukorlić rekao je na manifestaciji “Pohod na Hadžet”, da Bošnjaci sa tog skupa ne šalju ni “najsitniji atom mržnje prema drugima”.

Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić

On je, prvi put otkako se odrekao funkcije sandžačkog muftije i prešao u političare, predvodio šetnju do novopazarskog naselja Hadžet, gde su partizani, pod optužnicom da su sarađivali sa okupatorom, 1945. godine streljali Bošnjake.

“Ovih dana, meseci i godina smo svedoci da svi narodi na Balkanu imaju svoja stratišta. Nažalost, većina okupljanja na tim stratištima se pretvaraju u regrutaciju mržnje prema drugima. Mi to nećemo i svi naši skupovi, poput ovog, neće imati ni najsićušniji atom mržnje”, kazao je Zukorlić.

U protestnoj šetnji od centra grada do Hadžeta učestvovalo je par stotina ljudi među kojima i dvadesetak osoba koje su nosile zastave Islamske zajednice, sandžačkih Bošnjaka i Bošnjačke kulturne zajednice.

Zukorlić je istakao da se na tom mestu desio jedan od dva “pokolja bošnjačke elite” i da je imperativna dužnost ove generacije Bošnjaka da je obnovi.

Prvi pokolj, prema njegovim rečima, učinio je Omer-paša Latas sredinom 19. veka u Bosni i Hercegovini.

“Moramo obnoviti našu kulturnu, naučnu, političku i poslovnu elitu. Jer narod bez elite je kao pčela bez matice, a pčela bez matice ne opstaje, čak se i ne može nazvati pčelom, već muvom i to muvom bez glave, koja leti na sve strane i nestaje”, naglasio je Zukorlić.

On je podsetio da Bošnjaci neće odustati od zahteva državi da otvori tajne arhive i dokumente kako bi se saznala imena svih koji su streljani na Hadžetu 1945. godine.

“To je u interesu i Bošnjaka i Srbije. Jer ako nemamo sve podatke, onda nam ostaje da nagađamo, a onom ko je povređen se uvek čini da ima pravo da uveća brojke. Mi ne želimo lažne brojke, ni veće ni manje, samo istinu. A samo na istini možemo graditi pravdu, stabilnost, mir, blagostanje i pomirenje među našim narodima”, zaključio je Zukorlić.

Ovo je sedma godina kako IZ u Srbiji organizuje “Pohod na Hadžet”, a 2010. godine je u tom novopazarskom naselju došlo do fizičkog sukoba pripadnika IZ u Srbiji i Žandarmerije.

Povod za to je bio početak gradnje vrtića na lokaciji za koju ta verska zajednica tvrdi da je vakufska imovina i da im pripada.

Izvor: B92

 

Vezane vijesti:

Zukorlić odmerava snage sa Vladom Srbije | Jadovno 1941.

I Zukorlić protiv Dodika | Jadovno 1941.

država neće dozvoliti povampirenje neonacističkih ideja
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top