Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

ŽRTVE JADOVNA NE SMEJU BITI ZABORAVLjENE

Datum objave: ponedeljak, 14 februara, 2011
Veličina slova: A- A+
promocija_bg_01
Promocija Beograd

Pravda, 11.02.2010. | Srećko Milovanović

PROMOVISANA KNjIGA MILANA BASTAŠIĆA „BILOGORA I GRUBIŠNO POLjE 1941 – 1991.“

U svečanoj sali Instituta za diplomatiju i bezbednost juče je, u organizaciji potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno, održana promocija knjige „Bilogora i Grubišno polje 1941-1991“, autora doktora Milana Bastašića, koji je kao dečak od 12 godina bio odveden u Jasenovac i koji je danas jedan od retkih živih svedoka ustaških zverstava i terora.

Svojom knjigom dr Bastašić dao je obiman zahvat u prošlost srpskog naroda sa područja Bilogore. U opisu ovih događanja, autor je poseban akcenat stavio na zbivanja tokom Drugog svjetskog rata, opisujući tragediju svoje i drugih srpskih porodica bilogorskog kraja.

Pozdravljajući prisutne, novinarka i publicista Danka Kojadinović ukazala je da je ovo delo doktora Bastašića opomena za sve generacije koje dolaze u Srbiji, da se žrtve genocida nikada ne smeju zaboraviti i da je knjiga svojevrsno svedočanstvo bezumlja koje se Srbima dva puta ponovilo u prošlom veku.

Recezent knjige „Bilogora i Grubišno polje 1941-1991“, profesor Veljko Đurić-Mišina, smatra da sudbine stradalnika opisane u sećanjima Milana Bastašića ne dozvoljavaju da se kontratužba protiv Hrvatske povuče.

– Ako se to desi i naša vlast povuče kontratužbu protiv Hrvatske za genocid, onda nećemo više kao narod imati prava da podsećamo svet na naša stradanja – upozorio je Đurić-Mišina.

Promocija knjige “Bilogora i Grubišno polje 1941-1991.”Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top