fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Žrtva Spomenka Gostića zaslužuje posebnu pažnju

Petar Đokić
Petar Đokić

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da se sa posebnim pijetetom treba odrediti prema zasluzi i doprinosu 14-godišnjeg Spomenka Gostića koji kao pripadnik Vojske RS poginuo na ozrenskom ratištu.

Spomenko Gostić (1978), koji je posthumno odlikovan medaljom zasluga za narod, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine tokom rata na Ozrenu. Sa njim je tada živote izgubilo još pet srpskih vojnika.

Đokić je rekao da se kao znak sjećanja ovom hrabrom mladiću može podići posebno spomen obilježje ili po njegovom imenu nazvati ulica u nekom od gradova Srpske za koji je bio vezan i dodao da se obavezuje da ovom pitanju u narednoj godini posveti više pažnje.

„Do sada nije bilo inicijativa te vrste, ali to ne znači da se ne treba, ako do sada nismo, sa posebnim pijetetom odrediti prema njegovoj žrtvi, zasluzi i doprinosu za RS“, kaže Đokić.

On je dodao da se posebno u godini u kojoj će biti obilježno 20 godina postojanja Srpske na dostojan način treba sjetiti tog hrabrog dječaka.
„Ovo zavređuje posebnu pažnju i lično ću se založiti da se prema Spomenku na dostojan i dostojanstven način odredi i RS u cjelini“, rekao je Đokić.

Spomenko Gostić sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, mjestu u kojem je živio sa majkom i bakom, ali je spletom nesretnih okolnosti na početku rata ostao sam. To selo danas se graniči sa Bočinjom u kojoj žive vehabije.

Spomenkov rođak Saša Malešić ispričao je ranije Srni da Spomenko ni u ratnom vihoru nije želio da napusti rodni kraj, već je ostao sa vojskom kojoj je na položajima raznosio hranu, zatim je jedno vrijeme bio kurir da bi na kraju prešao kod artiljerije, gdje je i okončao mladi život.

On je podsjetio da je ovaj hrabri dječak nekoliko mjeseci prije pogibije bio ranjen, dok su konji, kojima je prevozio hranu vojsci, tada ubijeni.

Izvor: srna

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: