fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zoran Zaev: Bugarska i makedonska vojska zajedno oslobodile Skoplje

Tokom Drugog svetskog rata, na početku Bugari su bili „administratori” na području sadašnje Severne Makedonije, ali su se zatim priključili antifašističkom frontu, izjavio Zaev.

Zoran Zaev (Foto A. Vasiljević)

U Severnoj Makedoniji je zamenjeno više od 20 saobraćajnih oznaka na kojima je dopisano „bugarski fašistički okupator” – izjavio je premijer Zoran Zaev i istakao da „Bugari nisu fašisti već prijatelji”.

U intervjuu za bugarsku agenciju Bgnes rekao je da su tokom Drugog svetskog rata na početku Bugari bili „administratori” na području sadašnje Severne Makedonije, ali su se zatim priključili antifašističkom frontu pa su bugarska i makedonska vojska zajedno oslobodile Skoplje i druga mesta.

„Bila je neka administracija u tom trenutku na početku. Zatim se Bugarska digla zajedno s antifašizmom, borila se za slobodu, za demokratiju i apsolutno je deo antifašističkog fronta. Bugarske i makedonske vojske oslobađaju teritorije: Kriva Palanka, Kumanovo, celi region, Skoplje. I to je jedan lep deo naše istorije koji čini da budemo još jedinstveniji”, rekao je Zaev, prenosi Beta.

Premijer je istakao da Makedonci i Bugari „nemaju podeljenu istoriju, ni ukrštenu, već zajedničku” i ocenio da su ih vlasti Jugoslavije držale razdvojenim.

„Imamo zajedničku istoriju. I iz nje su nastali i makedonski u bugarski narod, i makedonski i bugarski jezik”, izjavio je on.

„Dužnost je svim građanima, a najviše nama političarima, da zbližimo naše narode, jer mnogo godina, decenijama su nas držali daleko. Različite vlasti. Pre svega za vreme bivše Jugoslavije, pre bivše Jugoslavije. Mi treba da budemo zajedno zato što smo prvi susedi”, rekao je Zaev u intervjuu za Bgnes.

Pozivajući se na istorijske identitetske razloge, Bugarska na sastanku Evropske unije 17. novembra nije podržala nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, čime je blokirala početak pregovora svog zapadnog suseda o prijemu u EU, ali je Zaev u ponedeljak izjavio da „nije daleko dogovor s Bugarskom”, da veruje da će biti postignut pre Saveta ministara EU početkom decembra i najavio je i sastanak s premijerom Bugarske Bojkom Borisovom.

Oprema: Stanje stvari

(Politika, 25. 11. 2020)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: