fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zoran Pusić: Ideja NDH latentna pretnja hrvatskom društvu

Predlog predsednika Hrvatskog sabora Željka Rajnera u inaguracionom govoru da bi ta institucija mogla biti preimenovana u Hrvatski državni sabor izazvao je polemiku u ovdašnjoj političkoj javnosti

Predlog predsednika Hrvatskog sabora Željka Rajnera u inaguracionom govoru da bi ta institucija mogla biti preimenovana u Hrvatski državni sabor izazvao je polemiku u ovdašnjoj političkoj javnosti, a predsednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić upozoro je da su ideje NDH latentna pretnja hrvatskom društvu.

Pusić je u otvorenom pismu Rajneru poručio da je novoizabrani predsednik u to mogao da se uveri na svakom koraku – od relativizacije zloćudnosti ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, od uzvika članova njegove stranke „U Kevinu jamu s njima“, od postupaka nekih od najuticajnijih biskupa Katoličke crkve koji su praktično beatificirali osuđenog ratnog zločinca za zločin u Ahmićima, zločin tako sličan onima koje su ustaše činile u Drugom svetskom ratu, do notorne zadušnice za Antu Pavelića održane usred Zagreba, na isti dan kad je on izabran na poziciju predsednika Sabora.

„Promena imena Hrvatskog sabora sigurno neće biti korak u smeru vraćanja digniteta Sabora, osim kod NDH-nostalgičara“, naveo je Pusić i dodao:

„Kao što to nije pozivanje neosuđenog ratnog zločinca na svečano konstituiranje Sabora ili činjenica da u njemu sedi osuđeni ratni zločinac. Na žalost to nije prošlost, sve se to događa danas, na izmaku 2015. i predstavlja ‘realnu i sadašnju’ pretnju i nama i našoj deci i našim unucima“.

Zagrebački Jutarnji list tim povodom piše da su dve mogućnosti: ili akademiku Reineru pre izbora za predsednika niko nije objasnio da je Sabor tradicionalni naziv državnog parlamenta u Hrvatskoj – ili njegov predlog o preimenovanju toga tela ima neke drukčije ciljeve.

„Hrvatski državni sabor naziv je podjednako pleonastičan kao i, eventualno, Hrvatski parlamentarni sabor (ili: Hrvatski državni parlamentarni sabor, ili: Hrvatski državni izabrani parlamentarni sabor, itd. ). Od čega se Sabor diferencira atributom: državni? Od sabora trubača u Guči, možda? Ta nije li Hrvatska po definiciji država? Od 841?“, navodi list i dodaje da je Hrvatski državni sabor od 1942, kada ga je otkrio ustaški poglavnik Ante Pavelić.

Povodom komentara predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je o predlogu Rajnera za promenu imena Sabora, rekla da se ne bi time opterećivala i vraćala u prošlost.

„Hrvatski državni sabor – zašto ne“, zapitala je Grabar Kitarović, dok Jutarnji na to dodatno pita: „A zašto ne, onda, i Nezavisna Država Hrvatska“?

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Ideja NDH latentna prijetnja hrvatskom društvu

Rajner najavio povratak naziva iz doba NDH!

Nema razlike između USTAŠA i ISIS-a!

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: